Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Vis eten verkleint kans op vroeggeboorte

De Gezondheidsraad beveelt zwangere vrouwen aan meer vis te eten dan de algemene bevolking. Tijdig supplementen met foliumzuur en vitamine D slikken, samen met een voedingspatroon met voldoende calcium, jodium en ijzer, verdient ook aanbeveling. Plus extra letten op hygiëne en schadelijke stoffen. Dat blijkt uit het advies ‘Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen’ van de raad.

De kwaliteit van de voeding vraagt tijdens de zwangerschap extra aandacht. Variatie helpt om veel verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen en verkleint de kans op te hoge inname van specifieke schadelijke stoffen.

Foliumzuur en vitamine D

Vergeleken met de algemene bevolking zijn er voor zwangere vrouwen enkele afwijkende aanbevelingen. Erg belangrijk is om tijdig supplementen met foliumzuur en vitamine D te slikken. Dit is niet nieuw, maar het blijkt dat veel zwangere vrouwen dit niet doen of bijvoorbeeld te laat starten met foliumzuur. Zwangere vrouwen wordt aangeraden tweemaal per week vis te eten.

Wat wel en wat niet

Ook van belang is dat de voeding voldoende calcium, jodium en ijzer bevat. Met bepaalde stoffen moeten zwangere vrouwen juist opletten. Zo is het advies om alcohol en lever te mijden, niet te veel cafeïne, leverproducten, soja en zoethout te consumeren en te letten op de inname van andere schadelijke stoffen (bepaalde soorten vis en kruidenthee, lood in kraanwater, te bruine of zwarte verkleuring van producten bij bakken). Ook zijn hygiënemaatregelen extra belangrijk om infecties met listeria en toxoplasma te voorkomen.

Einde aan broodjeaapverhalen

Interview met prof. dr. Hans van Goudoever

De nieuwe Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen vormen een eenduidige boodschap voor alle zwangere vrouwen. “Dat is erg belangrijk. Wil je dat een advies wordt opgevolgd, dan is het zaak dat iedere zwangere uit de mond van welke zorgverlener dan ook hetzelfde hoort”, aldus Hans van Goudoever, hoogleraar kindergeneeskunde bij Amsterdam UMC. Hij was voorzitter van de tijdelijke Commissie Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen. Op 22 juni bood Marianne Geleijnse, vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, de bewindspersonen van VWS twee adviezen aan: Voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen en Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangere vrouwen.“De zwangerschap is een overzichtelijke periode waarin je extra aandacht mag geven aan de gevolgen van voedingsgedrag voor jezelf en je toekomstige kind. Eet dus ook dan gezond en gevarieerd.” Zwangere vrouwen krijgen vaak te horen wat ze allemaal níet mogen eten en drinken. “Onze commissie wilde dat eens omdraaien”, vertelt hij. “Wij zijn uitgegaan van een positieve benadering, wat goed voor je is. Er kan eigenlijk best veel. Let je een beetje op, dan kun je het maximale doen voor jezelf en je kind.” Lees verder > 

Bron: gezondheidsraad.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.