Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Verplichting personenregister per 1 maart onhaalbaar

Alle opvangorganisaties en gastouderbureaus moeten ervoor zorgen dat vanaf 1 maart alle mensen die structureel aanwezig zijn tijdens opvanguren ingeschreven en gekoppeld zijn in het Personenregister Kinderopvang. Met name bij grote organisaties en bij gastouderbureaus gaat dit een groot probleem worden. Onhaalbaar, zei Heidy Knol, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) bij het Radio 1-journaal.

Voor vaste en tijdelijke medewerkers die al in de continue screening zitten geldt een overgangsperiode van vier maanden. Volgens de BK is dat al een enorme klus. Het grootste probleem zit vooral bij stagiaires, vrijwilligers en andere mensen die structureel aanwezig zijn tijdens opvanguren. Het register gaat op 1 maart open en in één dag moeten die dag al die duizenden mensen zowel ingeschreven als gekoppeld worden aan de opvangorganisatie.

 

 

Grote gastouderbureaus

Saskia Speelman, woordvoerder van de BK: ‘Vooral bij grote gastouderbureaus gaat dit een heel groot probleem worden. Iedereen die structureel aanwezig is bij de gastouder, dat wil zeggen een half uur per drie maanden, moet worden ingeschreven in het Personenregister. Dan heb je het over de werkster, over oma die regelmatig langskomt, de partner van volwassen kinderen. Zij moeten zich allemaal op 1 maart inschrijven, de beschikking hebben over een VOG die niet ouder is dan twee maanden en vervolgens moet de kinderopvangorganisatie of het gastouderbureau ze nog koppelen. Dat is een enorme puzzel.’

 

 

Coulance

De Brancheorganisatie heeft bij het ministerie dan ook gepleit voor een overgangsperiode om deze monsterklus geklaard te krijgen maar het ministerie heeft hier geen gehoor aan gegeven. Tegenover Radio1 is verklaard dat de maatregel al lang bekend is en dat deze niet zal worden uitgesteld. Saskia Speelman: ‘Natuurlijk weten we al een tijd dat deze maatregel er aan komt, maar het probleem zit hem in het feit dat al die duizenden mensen op één dag geregistreerd en gekoppeld moeten worden. Dat is gewoon niet haalbaar.’ Volgens Speelman trekt de BK niet nu pas aan de bel. ‘We zijn al lang met het ministerie in overleg maar dat heeft niets opgeleverd. Met deze noodkreet hopen we dat de toezichthouders enige coulance betrachten en niet meteen op 1 maart hierop gaan controleren en gemeentes gaan handhaven.’

 

 

Luister hier het fragment terug van Radio 1 >>

 

 

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.