Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Veel kinderen zitten onveilig in auto’

Met het veilig vervoeren van kinderen in de auto gaat nog steeds van alles mis. Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto omdat het autostoeltje niet op de juiste manier wordt gebruikt. 

Onwetende ouders

Taskforce Kinderveiligheid deed onderzoek op drukke parkeerplaatsen van pretparken en zwembaden en er bleek veel niet te kloppen. “Een schokkend resultaat is dat negen op de tien ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren”, zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL.

 

 

 

“Met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis.”  Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer vindt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. „Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit”, aldus Kramer.In 2013 werd eenzelfde onderzoek gehouden, waaruit bleek dat driekwart van de kinderen van 0 tot 4 jaar niet goed in hun stoel zat. De situatie is dus niet verbeterd. De resultaten van het nieuwe onderzoek zijn voor VeiligheidNL reden om de voorlichting over autostoeltjes aan te scherpen.

 

 

 

Hoe doe je het goed?

  • Klik je kind altijd vast: niet alleen als je lang onderweg bent.
  • Zorg dat er niet te veel speling op de riempjes zit. Er mag maximaal 1 centimeter tussen de riempjes en het kind zitten.
  • Zorg dat de riempjes niet achter de rug of onder de oksel doorlopen.
  • Zorg dat de gordel niet gedraaid is.
  • Zet je kind niet met een dikke jas aan in de autostoel.
  • Informeer welk zitje geschikt is voor de lengte en het gewicht jouw kind.
  • Zorg dat je het zitje in de juiste richting plaatst.
  • Als je kind zichzelf vastklikt, controleer dan of dat op de juiste manier is gedaan.

 

 

Bron: Vias Institute

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.