Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Valse VOG’s in omloop

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt organisaties te controleren of er vervalste Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) in de personeelsdossiers zitten. Reden daarvoor: in de jeugd- en gezondheidszorg zijn valse VOG’s in omloop.

Een detacheringsbureau in de zorg nam contact op met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing , Integriteit en Screening (Justis), omdat het bureau vervalste VOG’s in hun administratie aantrof. Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Vervalste verklaringen

De vervalste verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg. Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.

Kinderopvang

Iedereen die werkt bij een kinderopvang of regelmatig aanwezig is op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Voor die inschrijving is een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. Lees hier meer over de VOG-aanvraag voor de kinderopvang >>

Hoe herken je een VOG?

Een originele VOG heeft een aantal echtheidskenmerken:

  • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo;
  • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk;
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op;
  • Onder een UV-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur;
  • In het papier is een hologram zichtbaar.

Controle

Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. De IGJ adviseert (jeugd)zorginstellingen na te gaan of deze check op echtheid van aangeboden VOG’s binnen hun organisatie wel goed is gegaan. Twijfel of een VOG echt is? Neem dan contact op met Justis. IGJ-inspecteurs controleren steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien.

Bron: igj.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.