Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Twee prijzen voor idee voor kindvriendelijke knoopcelbatterij

Twee UMCG-artsen hebben een kindvriendelijke knoopcelbatterij ontwikkeld. Hun vinding kan veel kinderleed voorkomen. Zij ontvingen voor hun idee twee verschillende prijzen: de EU Product Safety Award en de KIJK Publieksprijs voor Beste Tech-idee van 2023. Volgens de EU-jury kan de baanbrekende technologie vooral bij jonge kinderen ernstige verwondingen en sterfte voorkomen.

Ieder jaar overlijden naar schatting wereldwijd 2000 kinderen na het inslikken van een knoopcelbatterij. Twee artsen, Tjark Ebels en Freek Dikkers voelden daardoor de noodzaak hier iets tegen te doen. Zij ontwikkelden samen met TU Delft een kindvriendelijke knoopcelbatterij.

Deze kindvriendelijke knoopcelbatterij is voorzien van een zekering. Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden wordt voorkomen. Uit tests, zo vertelde Wagemaker eerder aan KIJK, blijkt dat dit idee haalbaar is. Bovendien is dit zogeheten Fused Button Battery-systeem compatibel met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen.

Baanbrekende technologie

Op maandag 11 december kregen zij hiervoor in Brussel de EU Product Safety Award uitgereikt. Deze Europese Award is bestemd voor het beste onderzoek naar aspecten van productveiligheid. De internationale jury was vol lof over het initiatief: ‘Deze technologie is baanbrekend. Als het wordt aangenomen, zou dit sterfgevallen en ernstige verwondingen voorkomen; vooral bij jonge kinderen.’

Een paar dagen eerder kregen zij al de KIJK Publieksprijs voor het Beste Tech-idee overhandigd. Hiervoor kon het publiek een maand lang haar stem uitbrengen op veelbelovende innovaties die het leven net een stukje beter, mooier of duurzamer maken. De kindvriendelijke knoopcelbatterij kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. De vakjury van KIJK kende hen de zilveren medaille toe.

Groot gevaar voor kinderen

De bekende knoopcelbatterij van 2 cm zit onder meer in de LED kaarsjes die we met kerst straks allemaal weer op tafel hebben staan, maar ook in autosleutels en in veel aanlokkelijk kinderspeelgoed. Eenmaal rondslingerend door het huis heeft de glimmende knoopcelbatterij een grote aantrekkingskracht op jonge kinderen. Zij steken ze in hun mond en slikken ze in het ergste geval door. Jaarlijks komt er wereldwijd een grote groep kinderen in het ziekenhuis terecht na het inslikken van een knoopcelbatterij, soms zelfs met overlijden tot gevolg.

Daadwerkelijk ontwikkelen

Nu is het volgens de twee artsen zaak om ervoor te zorgen dat deze oplossingen klein en goedkoop kunnen worden geïntegreerd in knoopcellen om zo in de toekomst vreselijke gevolgen te voorkomen. “Het goede is dat het Fused Button Battery-systeem compatibel is met alle standaard fabricageprocessen voor knoopcelbatterijen”, aldus Tjark Ebels. “We richten ons nu op de daadwerkelijke ontwikkeling van de knoopcelbatterij zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de nieuwe norm gaat worden. Daar doen we het natuurlijk voor.”

Belangrijke tip voor ouders en verzorgers

Een tip voor ouders: laat (lege) knoopcelbatterijen niet slingeren en breng ze meteen naar de recyclebak. Heeft een kind toch per ongeluk een knoopcelbatterij hebben ingeslikt? Geef hem/ haar dan een lepel honing. En raadpleeg vooral snel een arts!

Bronnen: umcg.nl / kijkmagazine.nl / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.