Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Mogelijke oorzaak zwangerschapsmisselijkheid ontdekt

Een hormoon dat door de foetus wordt aangemaakt is waarschijnlijk de oorzaak van zwangerschapsmisselijkheid. Het zorgt ervoor dat de drager van het kind misselijkheid ervaart, vooral in het eerste trimester van de zwangerschap. Dit blijk uit onderzoek van onder meer de universiteit van Cambridge dat is gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Zwangerschapsmisselijkheid komt bij ongeveer 80 procent van de zwangeren voor. Ongeveer 2 procent van hen kampt met een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid, hyperemesis gravidarum genoemd. Dit kan leiden tot uitdroging en in zo’n geval is een ziekenhuisopname nodig.

Enorme stap voorwaarts

Het gaat om het hormoon GDF15, waarvan tijdens de zwangerschap verhoogde waarden te zien kunnen zijn. “We weten nu dat vrouwen misselijk worden tijdens de zwangerschap wanneer ze worden blootgesteld aan hogere GDF15-waarden dan waaraan ze gewend zijn”, zegt een van de onderzoekers tegen het dagblad The Guardian. Tot dit onderzoek was onduidelijk waardoor die zware vorm van zwangerschapsmisselijkheid wordt veroorzaakt.

‘Een enorme stap voorwaarts, met name in de erkenning van de ziekte’, noemt Rebecca Painter, hoogleraar verloskunde en niet verbonden aan het onderzoek, de bevindingen. Er wordt nog vaak verondersteld dat zwangerschapsmisselijkheid vooral psychisch is – een typische misvatting voor aandoeningen die vooral bij vrouwen voorkomen.

Veel hogere hoeveelheden

In de nieuwe studie ontdekten onderzoekers dat zwangeren die kampen met hyperemesis gravidarum veel hogere hoeveelheden van het hormoon GDF15 in het bloed hebben. Maar de wetenschappers wijzen ook op iets anders: volgens hen maakt het ook uit hoeveel GDF15 iemand voor de zwangerschap al in het lichaam had. De onderzoekers keken onder meer naar vrouwen uit Sri Lanka die een zeldzame bloedaandoening hebben. De hoeveelheid GDF15 was bij hen daardoor van nature hoog en het team ontdekte dat zij nauwelijks last hadden van misselijkheid of overgeven.

De mate van misselijkheid en braken wordt bepaald door zowel de hoeveelheid GDF15 die de foetus produceert als de tolerantie van de moeder voor het hormoon, blijkt uit het onderzoek. Die tolerantie is weer afhankelijk van eerdere blootstelling aan GDF15, door de aanmaak ervan in eigen organen. Een lage eigen aanmaak voorspelde meer misselijkheid tijdens de zwangerschap

Effectievere behandeling en medicatie

Wetenschappers zeggen dat het dankzij de ontdekking waarschijnlijk mogelijk wordt om effectievere behandeling en medicatie te ontwikkelen. Ook verwachten ze dat voorkomen van (extreme) zwangerschapsmisselijkheid in de toekomst misschien zelfs lukt. Zo zouden vrouwen die van nature weinig GDF15 aanmaken, baat kunnen hebben bij het stapsgewijs toegediend krijgen van het hormoon vóór de zwangerschap.

GDF15 linked to maternal risk of nausea and vomiting during pregnancy

Bronnen: nos.nl / volkskrant.nl / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.