Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Speciale stoel voor kinderen met slikproblemen

Verslikken in voeding of drinken is risicovol. Dit kan ervoor zorgen dat een kind vaak ziek is of moeite heeft met ademhalen. Baby’s en kinderen met slikproblemen worden in het UMCG behandeld. Sinds kort heeft het ziekenhuis hiervoor een bijzondere stoel in gebruik. Met deze stoel kunnen zij beter geholpen worden.

Vanwege verschillende aandoeningen kunnen kinderen grote moeite hebben met slikken. Bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbeschadiging, hartproblemen, spierziektes of syndromen. Soms hebben kinderen regelmatig longontstekingen, zonder dat duidelijk is dat dit komt doordat ze zich steeds verslikken. Ook gebeurt het dat ouders niet goed weten welk eten en drinken wél veilig is om te geven; eten en drinken waar het kind zich minder in verslikt.

Slikvideo en voedingsadvies

Het team kinderlogopedie van het UMCG onderzoekt deze kinderen. Onderdeel is het maken van een slikvideo. ‘Op basis van zo’n video kunnen we goed zien welke substanties voor problemen zorgen en een goed voedingsadvies geven’, zegt UMCG-logopedist Florentine Schepers. ‘We adviseren dan bijvoorbeeld om alleen nog toetjes-achtige substanties te eten. Of juist alleen drinken. En in sommige gevallen komt er zelfs uit dat een kind beter niets meer kan eten of drinken.’

Op maat instelbaar

Het maken van zo’n slikvideo is vaak lastig. Op een gewone stoel is het moeilijk om het kind in de juiste houding te krijgen, ook omdat kinderen vaak in een rolstoel zitten. Soms moesten kinderen bij een ouder op schoot zitten, wat ervoor zorgt dat ook ouders in het stralingsgebied zitten. Om dit te verbeteren, is de slikstoel ontworpen.

De slikstoel is op maat instelbaar voor kinderen vanaf 2 jaar en met een bijpassend kuipje ook geschikt voor baby’s. De stoel is ontworpen door studenten van de opleiding Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens is deze gebouwd door kunstenaar Hèlen Meek en tot slot beschilderd door kunstenares Mariëlle Dijkstra. Inner Wheel Groningen-Oost sponsorde de stoel met een bedrag van 4.000 euro.

Bron: umcg.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.