Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Speciaal matje voorkomt stijging lichaamstemperatuur ernstig zieke baby

Baby’s geboren met zuurstofgebrek worden drie dagen lang gekoeld. Dit is nodig om verdere schade te beperken. Vasthouden door de ouders is er in die moeilijke tijd niet bij. Bij het Isala ziekenhuis in Zwolle is dit sinds kort wel mogelijk. Dit gebeurt met behulp van een matje dat ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur van de baby niet stijgt.

“Koeltherapie passen we toe bij baby’s die ernstig zuurstoftekort hebben gehad”, zegt verpleegkundige Ellen Heldoorn. Zij is werkzaam op de Neonatale Intensive Care Unit in Isala. Door het koelpakje stroomt koud water en daarmee wordt de lichaamstemperatuur 72 uur lang verlaagd naar 33,5 graden. Dat moet verdere hersenschade voorkomen. Bij Isala gebeurt dit zo’n 30 tot 35 keer per jaar.

Voor het kindje is het medisch gezien de beste situatie, maar voor de ouders is het minder prettig. Heldoorn: “Het allermoeilijkste is nog dat het protocol voorschrijft dat ouders hun baby in deze cruciale dagen niet mogen vasthouden om het kindje zo veel mogelijk rust te gunnen.

Speciaal matje

Toch heeft Ellen Heldoorn juist in dat aspect verandering gebracht. Na een periode van grondige voorbereiding werd vorig jaar besloten om de stap te wagen bij Isala. Gekoelde baby’s die stabiel zijn mogen voortaan een uur per dag bij de vader of moeder op de borst liggen. Een speciaal matje zorgt dat de lichaamstemperatuur van de baby niet stijgt.

Het klinkt simpel maar het was voor de hele NICU-afdeling spannend, weet neonatoloog Karin de Graaff. ,,Je praat wel over baby’s die ernstig ziek en instabiel zijn. Zij worden beademd en hebben meestal medicatie om hun bloeddruk te ondersteunen. Ze zijn gevoelig voor alles dus het is belangrijk om het zo vloeiend mogelijk te doen.’’

Prijs

Inmiddels is de nieuwe werkwijze helemaal ingevoerd bij Isala. Heldoorn heeft kunnen vaststellen dat het veilig kan zonder gevolgen voor de baby. “We zien dat het buidelen een positieve invloed heeft op hartslag en bloeddruk.”

Heldoorn heeft voor haar onderzoek onlangs de Truus van Lierprijs gekregen, bedoeld voor initiatieven om de zorg rond pasgeborenen te verbeteren. Ze wordt nu benaderd door andere ziekenhuizen die ook overwegen om deze werkwijze in te voeren. “Daar ben ik superblij mee. Ik gun het alle ouders.’’

Bron: ad.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.