Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Slechte motoriek veroorzaakt steeds meer letsel

Elke dag belanden 500 kinderen met letsel op de eerste hulp (SEH). Dat is 1 kind per 3 minuten. Van de ernstige letsels bij 0 – 11-jarigen is de oorzaak in 82% van de gevallen een val. Dit komt onder meer door slechte motorische vaardigheden. Vaak is dit te voorkomen door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. 

Slechte motorische vaardigheden bij kinderen is een groeiend maatschappelijk probleem. Vallen zelf is niet erg en hoort bij opgroeien. Maar er ernstig letsel bij oplopen is vaak onnodig. Daarom lanceert VeiligheidNL Val OK! speelse én uitdagende valoefeningen waar scholen, bso’s en ouders gemakkelijk mee in actie kunnen komen.

Kwart kampt met motorische achterstand

“Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen een motorische achterstand heeft.” zegt Saskia Kloet, programmamanager bij VeiligheidNL. “Ze lopen daardoor een groter risico op een ongelukkige val. Onze cijfers laten zien dat 82% van de ernstige letsels bij 0-11-jarigen wordt veroorzaakt door een val.”  Opvallend is dat het vaak misgaat tijdens alledaagse activiteiten, daar waar je het niet gelijk verwacht. Zo lopen kinderen 2x zo vaak ernstig letsel op na een val van de trap dan na een val van de fiets. En er belanden 5x zo veel kinderen tussen de 4 en 8 jaar op de SEH door een val van een speeltoestel dan door een ongeval tijdens de gymles. “Hier is veel winst te behalen.” stelt Saskia. “Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is dan ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: meer kinderen met plezier laten bewegen.”

Val niet vermijden

Letsel als gevolg van een val kan voorkomen worden. Niet alleen door een val te vermijden, maar juist door kinderen te leren hoe ze een val moeten opvangen. Bij hele jonge kinderen ligt de nadruk nog wel op beschermen. Naarmate kinderen zich verder ontwikkelen, is het belangrijk om ze te versterken door het stimuleren van motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden. Zoals het aanleren van goede valvaardigen. “Kinderen die goed hebben leren vallen, zorgen dat ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uitstrekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten in bewegingssituaties en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!”, stelt Mirka Janssen- lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam.

Leer kinderen veilig vallen

Tijd om in actie te komen! VeiligheidNL roept bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers én ouders op om hun kinderen te leren vallen met Val OK! Met de gratis oefeningen geven we handvatten om op een eenvoudige en leuke manier in actie te komen. “De valoefeningen van Val OK! zijn speels, uitdagend en geven snel succes. Dat motiveert tot herhaling, wat voorwaardelijk is om uiteindelijk reflexmatig te kunnen reageren op een onverwachte val. Als kinderen weten hoe ze een val kunnen opvangen, bewegen ze vrijer en doen ze sneller en gemakkelijker mee aan spel en sport”, aldus Yos Lotens, sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Valoefeningen

Bekijk hier de valoefeningen voor scholen/bso’s.

De valoefeningen voor ouders zijn hier te vinden.

bron :  vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.