Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Plan Directe Financiering weer uit de kast halen’

Terwijl het plan Directe Financiering alle nadelen van het huidige systeem van de kinderopvangtoeslag zou ondervangen en klaar was voor implementatie, werd het plan in 2018 plots teruggetrokken. De BMK en Voor Werkende Ouders pleiten ervoor om dit plan alsnog uit te voeren.

Sharon Gesthuizen van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Marjet Winsemius van Voor Werkende Ouders willen met een open brief er voor pleiten dat het ‘oude’ plan weer in ere wordt hersteld. Buiten het feit dat er 20 miljoen euro in de vuilniszak is gegooid (de kosten van het compleet uitgewerkte plan), biedt deze aanpak de oplossing voor de problemen in het huidige stelsel.

Menno Snel

Bij Nieuwsuur meldde staatssecretaris Menno Snel (Financiën): ‘Kinderopvangtoeslag is het rondpompen van geld waarin je mensen eerst een voorschot geeft, en achteraf pas gaat kijken of het goed is. Met als gevolg dat je dus in heel veel gevallen blijkt te veel aan voorschot te hebben gegeven. En dat moet je dan weer gaan innen. En dat is een probleem.’

Rondpompen geld

Er is jarenlang gewerkt aan de voorbereiding van het plan Directe Financiering. Dit plan zou precies doen wat de staatssecretaris van Financiën wil: stoppen met het rondpompen van geld, meer gemak en overzicht voor wie gebruikmaakt van kinderopvang en minder ellende achteraf. Geen hoge terugvorderingen meer door de fiscus, geen kinderen voor wie de opvang opeens niet meer betaalbaar was, geen ontslagen ouders omdat ze geen opvang meer konden krijgen, geen door schulden verwoeste gezinnen.

Kansrijke oplossing

In het regeerakkoord uit 2017, werd Directe Financiering nog gezien als een ‘kansrijke’ oplossing. Het systeem was in het voorjaar van 2018 bovendien klaar voor introductie. Maar op 25 april trok staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) de stekker eruit. Als reden werd aangevoerd dat de Belastingdienst intussen meer grip zou hebben gekregen op de processen; er was inmiddels meer stabiliteit in de uitvoering van de kinderopvangtoeslag. Het kabinet koos daarom voor het doorvoeren van verbeteringen en veranderingen bij de Belastingdienst in plaats van voor de zorgvuldig gebouwde en startklare Directe Financiering.

Drama’s

Toen was er kennelijk nog onvoldoende kennis van de drama’s rond het onterecht stopzetten van kinderopvangtoeslag. Op woensdag 4 december a.s. zal staatssecretaris Snel in de Kamer zich verantwoorden in de kwestie over de onterechte terugvorderingen. Gesthuizen en Winsemius hopen dat hij de aanpak Directe Financiering weer nieuw leven zal inblazen.

Lees hier de volledige brief van Gesthuizen en Winsemius >>

bron : kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.