Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Moestuinieren 2.0 in de kinderopvang

Denk je bij moestuinieren aan een paar kleine potjes met kruiden? Niet als je de workshop van Chantal Overgaauw op de Dag van de Gezonde Kinderopvang hebt bezocht. Zij wil deelnemers laten zien dat moestuinieren meer is dan zaaien en oogsten. En ook: dat je het hele jaar door kunt moestuinieren.

 

 

 

‘Er is altijd leven in de moestuin. Is het niet met de planten, dan krioelen er wel beestjes door de tuin heen. Daar kun je schuilplaatsen voor creëren. Of je gaat aan de slag met een wormenhotel.’ Overgaauw wil pedagogisch medewerkers, gastouders en andere professionals meegeven dat de meerwaarde van moestuinieren hem juist zit in de hele kringloop: van seizoen naar seizoen en van het planten tot aan het oogsten en eten.

 

 

 

Overgaauw noemt zichzelf een moestuin-hobbyist. Maar ze deelt een moestuin met  ‘een zeer ervaren moestuinier’. Van hem leert ze de fijne kneepjes van het vak en heeft ze de afgelopen jaren een echte passie gekregen voor de moestuin. ‘Als je kijkt wat wetenschappelijke onderzoeken zeggen over het positieve effect dat de natuur op kinderen heeft, dan weet je dat het niet alleen leuk is, maar ook goed om met kinderen buiten bezig te zijn. Een moestuin is daarvoor heel geschikt. Natuur maakt kinderen socialer en zo’n moestuin stimuleert het verantwoordelijkheidsgevoel. Als kinderen niet goed voor de planten zorgen, drogen ze uit en kan er niet geoogst worden. Daar leren kinderen heel veel van.’

 

 

 

Zelf werkt Overgaauw ook in de kinderopvang, vooral met kinderen van 6-10 jaar oud. Als NatuurWijzer begeleidde ze eerder schoolkinderen bij projecten in de natuur. ‘Dan was ik uren met de kinderen in de natuur. Ik heb daar goed gezien wat natuur met kinderen doet.’ Nadat haar passie voor moestuinieren werd aangewakkerd, besloot ze een online cursus aan te bieden via http://oudersvannature.nl aan professionals die met kinderen werken. ‘Want er is ontzettend veel aanbod voor moestuinieren, maar hoe je dat aanpakt met kinderen, is weer een ander verhaal. Daarop speelt mijn cursus in en daarvan hoop ik een gedeelte mee te geven tijdens mijn workshop op de Dag van de Gezonde Kinderopvang.’

 

 

 

Ëén ding kunnen deelnemers verwachten: het wordt geen zitworkshop. ‘Ik wil nog niet te veel in detail treden, maar wil deelnemers tips geven die ze bij wijze van spreken de dag daarop al met de kinderen uit kunnen voeren.’ Wel heeft ze nog een tip aan kinderopvangorganisaties die meer met moestuinieren willen doen. ‘Je kunt niet zomaar beginnen. Een basisvoorraad met kindergereedschap (ligt lekker in de hand), een beetje kalk, rundmestkorrels en natuurlijk kleding die lekker vies mag worden, is wel handig.’ Ook raadt ze aan om een mini-kasje aan te schaffen zodat siezoensgroente langer kan groeien en bloeien.

 

 

 

Wil ze nog meer tips delen? ‘Begin met zoete groente, zoals mais, bietjes en sperziebonen. De kans dat kinderen dat eten, is groter. De rucola en radijsjes is een stap verder. En werk altijd in de volle grond. Dat heeft zoveel voordelen ten opzichte van werken met potten.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.