Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Merendeel peuters gaat niet naar tandarts

Meer dan de helft (55,6%) van de Nederlandse kinderen van 2 en 3 jaar oud gaat niet naar de tandarts. Het advies is om vanaf die leeftijd de tanden twee keer per jaar te laten controleren. Provinciaal en gemeentelijk zijn er grote verschillen. Dit blijkt uit een onderzoek van Independer dat eigen gegevens met die van Vektis combineerde.

In Flevoland is de grootste inhaalslag te maken: hier gaat 63,1% van de peuters niet op controle. Ook in Noord- en Zuid-Holland is dit percentage hoog. Op gemeentelijk niveau zijn de verschillen nog groter. Zo gaat in Amsterdam zelfs 71,6% van de peuters niet naar de tandarts. Ook in Laren (71,2%), Diemen (70,6%) en Staphorst (69,8%) ontvangen relatief veel jonge kinderen geen mondzorg. In het Brabantse Boekel is het percentage peuters dat niet naar de tandarts gaat het laagst (25,6%).

Het is zonde dat ouders hun jonge kinderen niet altijd meenemen naar de tandarts, vindt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer. “Helaas leeft onder veel ouders nog het misverstand dat kinderen niet automatisch voor de tandarts verzekerd zijn. Zij weten niet dat controles voor alle kinderen tot 18 jaar vergoed worden,” aldus Prins. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.

Bron: medicalfacts.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.