Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Lavide en Gastouderbureau Gastvrij rollen ruziënd over straat

Drie maanden na de overname van gastouderbureau Gastvrij Nederland door het lege beursfonds Lavide staan beide partijen tegenover elkaar.

 

 

Eerst schorste Lavide de bestuurders van Gastvrij, nadat er ‘onregelmatigheden’ waren geconstateerd. Lavide-topman Vincent Poorter schoof vervolgens zijn vriendin en Lavide-commissaris Annette Franken naar voren als nieuwe bestuurder van het gastouderbureau. De geschorste bestuurders doen nu aangifte tegen Poorter en Franken.

 

 

Poorter en Franken worden beticht van laster, oplichting en valsheid in geschrifte. In de aangifte zeggen de geschorste bestuurders dat ze ‘bang’ zijn voor Poorter. Ze hebben daarom een camera opgehangen bij hun voordeur en een tweede hond genomen.

 

 

Betaling in aandelen

 

 

Het minifonds Lavide nam het gastouderbureau Gastvrij begin september over. Afgesproken was om een van de bestuurders, die eigenaar was van Gastvrij, de overnamesom van €145.000 te betalen met nieuwe aandelen Lavide. Of die betaling doorgaat, is nu de vraag.

 

 

Donderdag staat een bijzondere aandeelhoudersvergadering van Gastvrij op de rol. Dan wordt de schorsing omgezet in ontslag. Poorter, die zegt ‘zeer verbaasd’ te zijn dat de geschorste bestuurders zich bedreigd voelen, wil niet op de zaken vooruit lopen. Pas na de vergadering kan hij zeggen of Lavide de aandelen ook daadwerkelijk zal overdragen aan de voormalige eigenaar van Gastvrij.

 

 

Strenger toezicht

 

 

De ruzie bij Lavide komt op het moment dat de Amsterdamse beurs de regels aanscherpt voor zogeheten reverse listings. Vanaf 1 januari moeten bedrijven die via een leeg beursfonds naar het Damrak komen, aan veel strengere eisen voldoen. Reden voor de strengere eisen is dat er nog wel eens ongelukken gebeuren met reverse listings. De nieuwkomer gaat kopje onder en aandeelhouders blijven met de brokstukken zitten.

 

 

€55.000 kwijt

 

 

Volgens Lavide hebben de geschorste Gastvrij-bestuurders het bestuur en de commissarissen van Lavide ‘onjuist’ geïnformeerd en ‘instructies’ van Lavide genegeerd. Maar de zwaarste beschuldiging aan het adres van de Gastvrij-bestuurders is de ‘onvoldoende’ controle op de financiën.

 

 

Er is een bedrag van €55.000 verdwenen uit een stichting, die de betalingen van ouders doorzet aan de gastouders, aldus Poorter. Een tekort, dat ‘vorige week’ plots werd ontdekt, zegt de Lavide-topman.

 

 

‘Daar is geen enkele onderbouwing voor,’ reageert Martin van der Linden, een van de twee geschorste bestuurders. ‘Er is geen euro uit die stichting ontvreemd, laat staan €55.000.’

 

 

Déjà vu

 

 

Van der Linden moet het avontuur met Lavide als een déjà vu ervaren. In 2012 verkocht de ondernemer zijn it-bedrijfje aan een andere lege beurshuls, Vivenda Media Groep (VMG). Ook in ruil voor nieuwe aandelen.

 

 

Dat minifonds was in handen van Ron van Veldhoven, de oude baas van Poorter uit zijn aandelenlease-tijd. Ook VMG meldde, kort na de overname, ‘onregelmatigheden’ op het spoor te zijn gekomen. Van der Linden moest vertrekken en kreeg de aandelen VMG nooit geleverd, bevestigt Van Veldhoven.

 

 

VMG is geen forensisch onderzoek gestart en heeft geen aangifte gedaan tegen Van der Linden. Of Lavide aangifte gaat doen, is nog niet zeker. Een forensisch onderzoek komt er niet, zegt Poorter. Hij, zijn vriendin en zijn dominee – die tevens president-commissaris is bij Lavide – gaan de zaak zelf uitspitten.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.