Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Laat baby eerste half jaar op kamer van de ouders slapen’

Het is een dilemma waar veel nieuwbakken ouders mee worstelen: laten we onze baby wél of niet op onze slaapkamer slapen? Uit een nieuwe studie van de Radboud Universiteit blijkt dat als een baby het eerste half jaar bij de ouders slaapt, dit niet leidt tot latere slaap- of gedragsproblemen. Integendeel.

Komt er nu dan eindelijk een einde aan de discussie of het gezond is om je baby bij jou op de slaapkamer te laten slapen? Voor Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit, vormde precies deze discussie de aanleiding voor haar onderzoek naar de slaapplaats van baby’s tijdens de eerste zes maanden van hun leven.

 

Behulpzamere kinderen

Beijers: “Wij hebben bijna 200 baby’s en hun ouders langdurig onderzocht en gevolgd tot de kinderen 6 tot 8 jaar oud waren. De resultaten tonen aan dat ‘room-sharing’ niet leidt tot slaap- of gedragsproblemen als de kinderen zes tot acht jaar oud zijn. Wij zagen zelfs positieve effecten als betere slaapkwaliteit en meer ‘pro-sociaal gedrag’. Zo waren kinderen bijvoorbeeld behulpzamer: laat iemand wat vallen, dan rapen zij het op.”

 

Hoewel Beijers van mening is dat er eerst nog meer onderzoek moet worden gedaan naar dit zogenoemde ‘room-sharing’ voor zij ‘nog stevigere uitspraken kan doen’, zou deze uitkomst ouders wel enigszins meer duidelijkheid kunnen geven. “Nu kiezen nog veel ouders er voor om de baby op een eigen kamer te laten slapen. Ze zijn bang dat de de baby dan afhankelijker wordt en dat zou later kunnen leiden tot ontwikkelingsproblemen.”

 

Heftige discussies

Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt inderdaad dat bijna de helft van de ouders, 46 procent, hun kindje op een eigen slaapkamer laat slapen. Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, erkent de onduidelijkheid over het onderwerp. “Wij krijgen er altijd veel vragen over. Het zorgt voor veel heftige discussies. Dus het is fijn als er een duidelijke richtlijn voor komt.”

 

Het advies dat Ouders van Nu nu geeft is: doe waar je je goed bij voelt. Het ligt aan jou als persoon en aan je kindje. “Je baby op jouw slaapkamer laten slapen kan wel als heftig worden ervaren. Sommige moeders worden van elk zuchtje wakker bijvoorbeeld. Bovendien is het voor je relatie niet heel goed”, zegt Tholen.

BRON : EditieNL

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.