Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Kindermishandeling werkt door in DNA van vaders

Kinderen waarvan de ouders als kind mishandeld zijn, lopen mogelijk een grotere kans op afwijkingen in neurologische ontwikkeling of fysieke gezondheid. Dit komt omdat in het sperma van vroeger mishandelde mannen een moleculair spoor van het trauma zichtbaar is .

Dat blijkt uit onderzoek door een team wetenschappers van de Universiteit van British Colombia en Harvard Universiteit naar het DNA van 34 volwassen mannen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Translational Psychiatry. Een deel van hen is als kind mishandeld.

DNA
Op twaalf verschillende plekken op het DNA bevonden zich meer methylgroepen bij de vroeger mishandelde deelnemers dan bij de vrijwilligers zonder trauma. Methylgroepen zijn moleculen die ervoor zorgen dat onderliggende genen niet meer, of in mindere mate, tot expressie kunnen komen. De methylering van het DNA valt onder de term epigenetica: het vakgebied dat de invloed van de omgeving op de expressie van genen bestudeert. We weten al langer dat dit soms gebeurt.

Sperma
Bekend is dat kinderen van ouders die zelf in hun jeugd zijn mishandeld zijn een grotere kans hebben op afwijkingen in neurologische ontwikkeling of fysieke gezondheid. En bepaalde stressoren bij dieren kunnen voor veranderingen in DNA-methylering en genexpressie bij de nakomelingen zorgen. Reden om in deze studie specifiek naar het sperma van de mannen te kijken.

Hoewel het DNA van de vroeger mishandelende mannen op een aantal plaatsen meer methylgroepen had dan dat van de proefpersonen met een jeugd zonder mishandeling, is het onduidelijk of het de gezondheid van de mannen aantast. De methylgroepen betekenen niet dat de mannen levenslang last hebben van wat ze in hun kinderjaren meemaakten, waarschuwen de onderzoekers. Bovendien is het nog altijd onduidelijk of de methylering de bevruchting wel overleeft en dus een effect heeft op hun kinderen. Genoeg reden voor vervolgonderzoek.

Exposure to childhood abuse is associated with human sperm DNA methylation >

Bron: vroeg.nl en eoswetenschap.eu

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.