Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

IVF nu mogelijk zonder hormoonbehandeling

Veel koppels moeten hun toevlucht nemen tot In Vitro Fertilisatie (IVF) om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Dit vereist een hormonale stimulatie van de eierstokken. Naast de kans op bijwerkingen kan dit voor de vrouwen zeer belastend zijn. Het is dan ook goed nieuws dat IVF nu ook kan zonder de belastende stimulatie van de eierstokken met hormonen.

Een team van wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel en van het UZ Brussel is er in geslaagd een alternatieve, patiëntvriendelijker methode te ontwikkelen om rijpe eicellen te verkrijgen. Bij CAPA In Vitro Maturatie worden de eicellen van de vrouw na een minimale of zelfs helemaal geen hormoonbehandeling verkregen en vervolgens in vitro gerijpt. De bevruchting vindt plaats, waarna de standaardprocedures voor embryokweek en -overbrenging volgen, net zoals dat bij standaard IVF gebeurt. Hiermee vermijdt men hormonale bijwerkingen.

De eerste klinische bewijzen van de doeltreffendheid en veiligheid van de CAPA-IVM-technologie zijn veelbelovend. In een gerandomiseerde studie waarin CAPA-IVM werd vergeleken met standaard IVF werden in totaal 96 baby’s geboren. De neonatale gezondheid van de baby’s was voor beide methodes vergelijkbaar.

Volgens de onderzoekers is deze toepassing ook geschikt voor het behoud van eicellen bij vrouwelijke kankerpatiënten.

Bron: eoswetenschap.eu vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.