Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Internationale standaard voor kindgerichte zorg bij medische procedures

De navelstreng is voor baby’s in de eerste minuten na de geboorte van grote waarde. Dit geldt vooral bij te vroeg, te klein geboren baby’s, of baby’s met een moeilijke start. Het Concord geboorteplateau maakt het mogelijk om de navelstreng bij deze kwetsbare baby’s langer intact te laten. St. Antonius Geboortezorg beschikt nu over deze speciale opvangtafels.

Een kwetsbare pasgeborene wordt veelal op een opvangtafel wat verder weg van de moeder geholpen. Dit maakt het noodzakelijk om de navelstreng direct na de geboorte door te knippen.

Zuurstofrijk bloed

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het niet direct doorknippen van de navelstreng meerdere voordelen heeft voor de pasgeboren baby. Het belangrijkste is dat de moeder het kindje via de navelstreng, als de eigen ademhaling en bloedsomloop nog op gang moet komen, blijft voorzien van zuurstofrijk bloed. Dit zorgt ervoor dat de hartslag en bloeddruk van de pasgeborene stabieler blijft. Bovendien krijgt de pasgeborene dan nog extra bloed vanuit de placenta met daarin extra ijzer en stamcellen.

Bij vroeggeboren baby’s is aangetoond dat zij in dat geval minder vaak een bloedtransfusie nodig hebben en treden er minder complicaties op zoals hersenbloedingen. Ook is sprake van een betere neurologische ontwikkeling op lange termijn. Voor de moeder betekent het dat haar kindje niet direct bij haar wordt weggenomen. In plaats daarvan vindt de opvang direct naast haar plaats, met de navelstreng nog intact.

Concord geboorteplateau

Het Concord geboorteplateau maakt dit nu ook mogelijk voor extra kwetsbare pasgeborenen. Het plateau bestaat uit een verwarmd plateau op een verrijdbare trolley die direct naast het verlosbed en eventueel de operatietafel te rijden is. Op het plateau ligt alle benodigde apparatuur die nodig is om – indien nodig – pasgeborenen te ondersteunen.

“Het is heel mooi een kind op deze manier te ondersteunen bij de geboorte”, vertelt Mirjam Kleinhout, kinderarts-neonatoloog. “We staan met het hele team om moeder heen, ouders kunnen zelfs helpen met stimuleren. Het kind maakt veel rustiger de overgang van binnen naar buiten de buik, dichtbij de ouders. Dit past bij onze visie, een betere start voor elk kind met innovatieve methoden. We zijn de navelstreng opnieuw meer gaan waarderen.” Gynaecoloog Jeske Kooijman onderschrijft haar woorden. “Bovendien mooi om in een medische setting fysiologische principes te kunnen toepassen,” voegt Jeske Kooijman hieraan toe.

Family Centered Care

De inzet van de Concord past in het principe van Family Centered Care dat St. Antonius Geboortezorg hanteert. Een van de kenmerken hiervan is dat moeder en kind na de bevalling niet worden gescheiden (ook als één van de twee extra zorg nodig heeft). St. Antonius Geboortezorg maakt bij de nieuwe procedure hiervoor gebruik van de Concord Birth Trolley van Concord Neonatal, ruim 3,5 jaar geleden ontwikkeld in het LUMC en gebaseerd op het werk van kinderarts-neonatoloog prof. Arjan te Pas en zijn team. Het St. Antonius is het eerste algemene (level 2) ziekenhuis met deze voorziening in Europa en beschikt over maar liefst drie exemplaren.

 Bron: Persbericht St. Antonius, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.