Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Innovatieve app betrekt ouders bij zorg aan te vroeg geboren kind

Wanneer een baby wordt opgenomen op een afdeling neonatologie, komt er veel op ouders af. De NeoZorg app biedt ouders steun met deskundige, betrouwbare en praktische informatie. Vanuit ziekenhuizen bestaat veel belangstelling voor deze innovatie in de neonatale zorg. Recent is de app in gebruik genomen bij St. Antonius Geboortezorg.

“De app biedt ouders de informatie en betrokkenheid waar zij behoefte aan hebben”, aldus Marijke Steijn, verpleegkundig specialist Neonatologie. “Stap-voor-stap nemen wij ouders via de app digitaal mee in de informatie en kennis die op dat moment voor hen belangrijk is, bijvoorbeeld over onderzoeken, ziektebeelden, behandelingen en begrippen. Ouders kunnen alle informatie opzoeken en nog eens rustig nalezen op het moment dat het ouders past. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op de visite van en de gesprekken met de arts en gericht vragen stellen of bepaalde handelingen zelf gaan uitvoeren.”

App vergroot betrokkenheid

De zorgprofessionals op de afdeling stimuleren ouders zoveel mogelijk om hun kindje zelf te verzorgen. “Daarom kunnen ouders in de NeoZorg app het gewicht, voeding en moedermelk bijhouden. Ouders kunnen daarnaast ook eigen aantekeningen, foto’s en berichten van de afdeling toevoegen. Hierdoor ontstaat meteen een mooi digitaal dagboek voor later. Ook kunnen ouders besluiten om de informatie en notities met familie en vrienden te delen. Zo kunnen door de app ook familieleden meeleven met de kersverse ouders en hun baby in een tijd waarin zij alle steun kunnen gebruiken. De familie kan betrokken zijn en de ouders steunen, zonder dat deze steeds opnieuw van alles uit hoeven te leggen.”

Zeker wanneer de opname wat langer duurt, is het lastig om aanwezigheid op de afdeling te combineren met werk of de zorg voor het gezin. Voor die momenten is het voor zorgverleners mogelijk via NeoZorg berichtjes, en foto’s en video’s van speciale momenten naar de ouders te sturen.

Meer van dit soort nieuws over de zorg aan jonge kinderen? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van VROEG, klik hier

NeoZorg ondersteunt Family Centered Care

St. Antonius Geboortezorg werkt volgens de visie Family Centered Care (FCC) oftewel gezinsgerichte zorg. Dit houdt in dat het gezin centraal staat in onze zorgverlening. De app is dan ook ter ondersteuning van het zorgmodel Family Integrated Care (FICare). FICare is een verdergaande manier van ouderparticipatie dan bij FCC. Het St. Antonius Ziekenhuis is gezien onze vergaande zorgverlening en ervaring met het zorgmodel FCC als expert ziekenhuis betrokken bij de NeoPartner studie ter voorbereiding van de implementatie van FCC/FICare in andere ziekenhuizen. De implementatie van de NeoZorg applicatie in St. Antonius Geboortezorg is hier een belangrijk onderdeel van.

Innovatieve ondersteuning

De NeoZorg app is ontwikkeld door Synappz Digital Healthcare. “Het is fantastisch om te zien wat dit voor ouders en familieleden betekent. Het biedt ouders houvast tijdens een emotionele achtbaan met gevoelens van vreugde, verdriet, onzekerheid en onmacht”, aldus Roland van der Vliet, Head of Commercial Affairs bij Synappz. Vanuit binnen-, en buitenland is er al veel belangstelling van andere ziekenhuizen.

Meer weten?

Voor meer informatie zie www.neozorg.info. Op de website staat ook een video over het gebruik van de app.

Bron: antoniusziekenhuis.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.