Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Hulpmiddelen om op jonge leeftijd verantwoord om te gaan met digitale media

Kinderen beginnen steeds vroeger met digitale media zoals de smartphone. Dit kan ten koste gaan van het bewegen. Daarom heeft Trimbos nu voor zorgprofessionals een nieuw advies uitgebracht over digitale media. Aanvullend is een digitaal balansmodel ontwikkeld. Dit is een online tool waarmee ouders samen met hun kinderen kunnen testen of er wel of geen sprake is van de juiste digitale balans.

Het gebruik van digitale media is bijna niet meer weg te denken uit het leven van jonge kinderen. Aangetoond is echter dat er gemiddeld aanzienlijk minder wordt bewogen door de vele uren afleiding die digitale opties bieden. In een recente richtlijn wordt zelfs tot de leeftijd van 2 jaar beeldschermtijd helemaal afgeraden. Het is echter de vraag in hoeverre dit advies nog wel aansluit bij de huidige realiteit. Het is de kunst, ook al voor heel jonge kinderen van 0 tot vier jaar, om hierin de juiste balans te vinden.

Advies voor professionals

Het nieuwe advies van Trimbos over óf, en zo ja hoe, jonge kinderen gebruik mogen maken van digitale media helpt professionals in de kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, kinderfysiotherapeuten en buurtcoaches bij de begeleiding van jonge kinderen. Tevens geeft het hen handvatten om gericht advies aan de ouders te geven wat betreft mediagebruik.

Het digitale balansmodel

Een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals en ouders om de digitale balans te vinden voor kinderen is  het zogeheten digitale balansmodel. Op de website digitale balans staan verschillende instructieve tests om te kijken hoe het ervoor staat en veel info.

Het model maakt het mediagebruik bespreekbaar in relatie tot gezondheid. Het kan ouders helpen om duidelijke keuzes te maken voor hun jonge kinderen en om hun kinderen te leren hóe ze op een gezonde manier met digitale media kunnen omgaan.

Als professional kun je het model inzetten om ouders en kinderen te begeleiden. Hoe je dit doet? Door kinderen en hun ouders te helpen bewuste keuzes te maken, met en zonder digitale media. Wat een gezonde balans is, verschilt voor iedereen. Daarbij spelen verschillen in behoeftes ook een rol. Digitale balans gaat over het zó indelen van alle tijd, dat een kind zich er goed en gezond bij voelt.

Sterk van de ‘digitale balans aanpak’ van Trimbos is dat er op zich geen negatief oordeel is over digitale bezigheden van kinderen, maar dat wordt gelet op de balans tussen digitale activiteit en beweging.

Bron: icthealth.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.