Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Hoop voor vrouwen met herhaalde miskramen

Circa 1 tot 3% van de vrouwen krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor het merendeel wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Denise Habets promoveerde op 15 september op dit onderwerp aan de Universiteit Maastricht.

Natural killer cellen (NK-cellen) beschermen ons tegen allerlei ziekteverwekkers. Dit doen ze door zieke of lichaamsvreemde cellen aan te vallen. Tijdens een zwangerschap hebben ze echter een andere functie. Ze zorgen dat een embryo, dat deels uit lichaamsvreemde cellen bestaat, getolereerd wordt en kan groeien. Juist hier gaat er vermoedelijk iets mis bij sommige vrouwen met herhaalde miskramen. Bij hen hebben de NK-cellen andere kenmerken waardoor ze mogelijk hun rol als ‘oppasser’ niet optimaal kunnen vervullen.

Killers & nanny’s

Aanleiding voor het onderzoek is het vermoeden dat er bij vrouwen met herhaalde miskramen een immunologische oorzaak is. We weten dat lichaamsvreemde cellen vaak moeilijk door het immuunsysteem getolereerd worden, zo is er bijvoorbeeld na transplantatie een gevaar voor afstoting. Tijdens een gezonde zwangerschap gebeurt dit niet. Dan zorgen NK-cellen voor een balans tussen het tolereren van het embryo en het alsnog kunnen reageren op eventuele ziekteverwekkers in de baarmoeder. “De natural killer cel heeft in de bloedbaan en baarmoeder bijna tegenovergestelde functies”, legt Denise uit. “In de bloedbaan zijn het voornamelijk ‘killers’ die ons beschermen, in de baarmoeder zijn het eigenlijk een soort ‘nanny’s’ die nodig zijn om een vroege zwangerschap te ondersteunen. Ze zijn tolerant en werken ook nauw samen met andere systemen door bijvoorbeeld kleine slagaders in de baarmoeder open te zetten zodat er meer bloed van de moeder naar de placenta kan stromen.”

Andere kenmerken

Uit het onderzoek van Denise blijkt dat NK-cellen van vrouwen met herhaalde miskramen andere kenmerken hebben dan die van vrouwen die een gezonde zwangerschap doormaken. Een belangrijke bevinding voor toekomstige diagnostiek. Ook is de doorbloeding van de kleine vaten van de baarmoeder afwijkend. Er gaat dus hoogstwaarschijnlijk iets mis in de ‘functieomschrijving’ van NK-cellen, waardoor ze hun rol als oppasser niet optimaal kunnen vervullen.

Bij 50 % van de vrouwen met herhaalde miskramen kan er nog geen oorzaak gevonden worden. Juist voor deze groep vrouwen is wetenschappelijk onderzoek zoals dat naar NK-cellen erg belangrijk.

Radio-interview

Meer informatie over dit onderwerp?Beluister dan dit radio-interview met Denise op Radio 1.

Bron: maastrichtuniversity.nl / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.