Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Hoe helpen we eenkennige baby wennen?’

Sommige baby’s zijn al vroeg eenkennig. Zo ook de baby die pm’er Lotte straks op de groep krijgt. Ze is daarnaast erg nieuwsgierig en daardoor snel overprikkeld. Lotte wil zich graag goed voorbereiden op haar komst. Hoe pakt ze dit aan? Pedagoog Marieke Grijpink geeft advies.

Vraag van Lotte: ‘Binnenkort komt op onze babygroep een nieuwe baby van 5 maanden. Volgens de moeder is ze erg alert en nieuwsgierig maar daardoor ook snel overprikkeld. En daarnaast is ze al eenkennig vanaf 2,5 maand. Hoe kunnen we het wennen op de groep voor haar zo gemakkelijk mogelijk maken?’

 

 

Antwoord Marieke Grijpink

‘Wat goed dat je deze vraag stelt voordat de wenperiode begint. Ik ga je een aantal tips geven’:

  • 1. Hoe vaker ze komt hoe gemakkelijker het wenproces zal verlopen Dus misschien kun je haar vijf (korte) dagen achter elkaar laten komen voordat haar ouders echt aan het werk gaan.

 

  • 2. In Duitsland mag een van de ouders het kind vergezellen tijdens de wenperiode. De aanwezigheid van de ouder wordt afgebouwd op basis van het welbevinden van de baby. De baby is hierin dus leidend.

 

  • 3. Probeer haar te koppelen aan een vaste medewerker, nadat er een heel zorgvuldige intake is geweest (hoe houden de ouders de baby vast? Welk ritme heeft de baby? Vraag naar rituelen, hoe wordt de baby te slapen gelegd?). Zo kun je het voor haar zo voorspelbaar mogelijk maken.

 

  • 4. Misschien heeft de moeder of vader een t-shirt waar haar of zijn geur in zit. Ook dat kan helpen.

 

  • 5. Blijf zelf zo rustig mogelijk. Baby’s voelen jou naadloos aan, dus ook als je gespannen bent of het niet meer weet.

 

  • 6. Hanteer vaste voorspelbare patronen voor haar, gebruik bijvoorbeeld steeds dezelfde woorden wanneer je haar, op een vaste plek,  neerlegt om te gaan spelen. Zo gaat ze langzaam maar zeker ook de patronen herkennen en voelt zij zich steeds vertrouwder.

 

  • 7. En……neem de buitenruimte mee in je aanpak, lekker in de wandelwagen naar buiten. Het ontspant haar en jou!

 

 

‘Elke kind is er één, met een eigen karakter. Ze bepaalt zelf wanneer ze gewend is. Dat is nog eens autonomie! Jullie  scheppen de voorwaarden en ondersteunen haar bij dit proces. En… betrek de ouders intensief: bied vertrouwen zodat zij ook naar de baby toe dit vertrouwen kunnen uitstralen. En als zij gewend is, dan kunnen jullie daar trots op zijn!’

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.