Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Gewichtsverlies kan nadelige neveneffecten van obesitas teniet doen

Kinderen met obesitas ontwikkelen vaker obstructief slaapapneu en hart- en vaatziekten. Beide aandoeningen tasten de binnenbekleding van bloedvaten aan, het zogenaamde endotheel. Na gewichtsverlies kan bij kinderen de verstoorde werking herstellen, waardoor aderverkalking en hart –en vaatproblemen kunnen worden voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en Universiteit Antwerpen (UAntwerpen). Het effect is minder groot wanneer het kind slaapapneu heeft.

Wetenschap toonde aan dat kinderen met obesitas naast een verhoogd risico op hart- en vaatziekten op volwassen leeftijd, ook meer kans hebben op obstructief slaapapneu. Bij deze laatste stopt of verzwakt de ademhaling even tijdens het slapen. Ongeveer 50% van de kinderen met obesitas heeft slaapapneu (OSA). Algemeen genomen komt OSA bij slechts 2 à 3% van de kinderen voor.

Omkeerbaar effect, maar minder sterk met slaapapneu

Een team van UZA en UAntwerpen ging in een recente studie na wat het effect van gewichtsverlies op de verminderde endotheelfunctie is bij kinderen met obesitas. In totaal namen 130 kinderen met obesitas tussen 8 en 18 jaar deel. Van deze groep hadden 87 kinderen een obstructief slaapapneu.

De resultaten van de studie geven aan de endotheelfunctie herstelt nadat kinderen gewicht verloren. “Een belangrijke bevinding”, zegt prof. dr. Stijn Verhulst, diensthoofd pediatrie en studiecoördinator. “We zien dat de neveneffecten van overgewicht omkeerbaar zijn. Een vroege diagnose en adequate behandeling van obesitas bij kinderen biedt dus niet alleen belangrijke gezondheidsvoordelen op korte termijn, maar zonder twijfel ook op lange termijn.”

Kanttekening

Toch is er een kanttekening. Prof. dr. Stijn Verhulst: “Het effect van het gewichtsverlies was minder groot bij kinderen met obesitas die een obstructief slaapapneu hadden. Dat toont aan dat OSA negatieve gevolgen, vandaag en in de toekomst, kan hebben op het cardiovasculaire systeem bij kinderen met overgewicht. Tijdens verdere studies moeten we nu de juiste mechanismen identificeren en kijken welke aanvullende behandelingen het hart- en vaatsysteem van deze kinderen kunnen beschermen.”

Over OSA: hoe herkennen en wat te doen?

Wanneer een kind snurkt of adempauzes doormaakt tijdens het slapen, kan dat wijzen op slaapapneu. Ook kunnen onrustig slapen, ’s nachts wakker worden, zweten tijdens de slaap, moeilijk ademen en soms ook bedplassen, indicaties zijn van OSA bij kinderen. Overdag kunnen kinderen er vermoeid uit zien, zijn ze druk en hyperactief, of kunnen ze zich moeilijker concentreren en presteren ze slechter op school. Bij milde gevallen kan OSA behandeld worden met aangepaste medicatie. Soms is een ingreep of orthodontie nodig.

Bron: uza.be, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.