Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

GEWICHT BABY’S EN PEUTERS HEEFT EFFECT OP COGNITIEVE VAARDIGHEDEN

Het gewicht van kinderen tijdens de eerste twee levensjaren heeft effect op enkele cognitieve vaardigheden later in het leven. Kinderen met gezond gewicht kunnen beter probleemoplossend denken en hebben een beter werkgeheugen dan kinderen met overgewicht.

Dat blijkt uit onderzoek van een groep epidemiologen aan de Amerikaanse Brown University in California gepubliceerd in Obesity en waarover voedingnu.nl bericht. Voor het onderzoek, getiteld ‘Impact of Early‐Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children’, zijn gegevens gebruikt uit de Health Outcomes and Measures of the Environment (HOME) studie. Dit is een langlopend onderzoek waarvoor zwangere vrouwen zich tussen 2003 en 2006 aanmeldden waarna hun kinderen structureel gevolgd werden. De kinderen werden bezocht door getrainde professionals waardoor zij in ieder geval tot hun achtste levensjaar werden gewogen, gemeten en ook cognitieve testen uitvoerden.

Groeicurve WHO
De gewichtsstatus van de kinderen werd gemeten aan de hand van de gewicht-tot-lengte-groeicurve van de World Health Organization (WHO). Volgens Nan Li, hoofdauteur van het onderzoek, is dit een betrouwbare manier om kinderen met overgewicht te onderscheiden van kinderen zonder overgewicht. De kinderen werden op hun vijfde of achtste jaar getest op verschillende cognitieve vaardigheden waaronder algemeen IQ, geheugen, aandacht en impulsiviteit.

Kinderen met overgewicht
Aan de hand van de groeicurve verdeelden de onderzoekers 233 kinderen in twee groepen: kinderen met overgewicht/obesitas en kinderen zonder overgewicht/obesitas. Kinderen met overgewicht bleken significant slechter te scoren op perceptueel redeneren, ook wel probleemoplossend vermogen genoemd, en werkgeheugen. Werkgeheugen valt volgens de onderzoekers onder een groep executieve functies van het brein, een groep zelf regulerende processen die zorgen voor het managen van gedachten, emoties en doel gerichte gedragingen.

Mogelijke oorzaken
De onderzoekers schrijven dat er verschillende biologische processen oorzaak kunnen zijn van de verslechterde cognitieve vaardigheden. Zo zou overtollig vetweefsel zorgen voor systematische ontstekingsreacties in het lichaam, die vervolgens invloed zouden uitoefenen op gebieden in de hersenen die gerelateerd zijn aan cognitieve vaardigheden. Maar ook een zou overtollig vetweefsel zorgen voor een hormoondisbalans in het lichaam, wat ook invloed uitoefent op de hersenen.

Verder schrijven de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is om hun bevindingen te bevestigen.

Impact of Early‐Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children

Bron: voedingnu.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.