Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Bewegen is effectiever dan minder zitten

Zitten is het nieuwe roken, wordt wel eens gezegd. Toch worden kinderen gezonder door intensief te bewegen dan door minder te zitten. Dit ontdekten twee VUmc-onderzoekers.

De twee wetenschappers, Mai Chin A Paw en Teatske Altenburg onderzochten de gezondheidseffecten van beweeg- en zitgedrag bij ruim 450 Deense kinderen. Zij volgden de kinderen een jaar. Gemiddeld waren de kinderen per dag 60 minuten matig intensief actief en zij zaten 7 uur. Het effect van het bewegen en het zitten op kinderen werd bijgehouden door te kijken naar hun middelomtrek, de bloeddruk en de vet- en suikerspiegels in het bloed.

 

 

 

Af en toe bewegen

Zitten bleek in dit onderzoek geen effect te hebben op deze waarden. Of kinderen nou veel of weinig zaten, het was niet terug te zien bij het meetmoment. Maar bij activiteit was er wel verschil te zien. Kinderen die actief waren, hadden een kleinere middelomtrek en gunstigere bloedsuiker- en vetwaarden. Het maakte daarbij niets uit of kinderen af en toe bewogen of in periodes van tenminste 10 minuten achter elkaar.

 

 

 

De resultaten zijn gepubliceerd in het International Jourrnal of Obesity.

 

 

Bron: Vakblad Vroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.