Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Betere begeleiding kan overlijden te vroeg geboren baby’s voorkomen

In 2018 zijn 1011 baby’s overleden die te vroeg ter wereld kwamen. Het jaar ervoor waren dat er 997. Volgens verloskundigen en onderzoekers kan intensievere begeleiding jaarlijks het overlijden van honderden te vroeg geboren baby’s voorkomen.

In Nederland stierven vorig jaar ruim duizend baby’s doordat ze te vroeg werden geboren (na de 22ste en voor de 37ste week van de zwangerschap), blijkt uit nieuwe cijfers van Perined, dat de geboortezorg in Nederland ondersteunt, en waarover het AD bericht. Hieruit blijkt dat de daling van het aantal vroeggeboortes stagneert. Met iets meer dan 7 procent bleef het percentage baby’s dat te vroeg ter wereld kwam ongeveer gelijk.

Hecht team

“Als je van het begin tot het eind van de zwangerschap een klein groepje vertrouwde verloskundigen of gynaecologen om je heen hebt, kun je daar een kwart van de vroeggeboortes mee tegengaan”, zegt onderzoekster Ank de Jonge, die per 1 december aanstaande benoemd is tot hoogleraar Verloskundige Wetenschap (Midwifery Science) aan het Amsterdam UMC die in december hoogleraar Verloskundige Wetenschap wordt. Vrouwen die beter worden begeleid door zo’n hecht team van zorgverleners brengen bijvoorbeeld eerder problemen ter sprake en stoppen ook eerder met roken en drinken tijdens de zwangerschap. Ook komt het bij een vertrouwde zorgverlener eerder aan het licht als vrouwen kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld huiselijk geweld of als ze andere problemen hebben, zoals schulden. “Het feit dat je vertrouwen hebt in je zorgverlener, kan je stressniveau omlaag brengen en stress is gewoon niet goed voor de zwangerschap.’’

Meer inzetten op preventie

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) beaamt dat er ‘enorm veel winst te boeken valt’ als er meer wordt ingezet op het voorkomen van vroeggeboortes. “We kunnen honderden baby’s redden door meer in te zetten op preventie”, verklaart KNOV-voorzitter Carola Groenen. “Het gaat erom dat vrouwen gezonder zwanger zijn.”

Het stuit Ank de Jonge tegen de borst dat er niet meer gedaan wordt om vroeggeboortes te voorkomen. “Vroeggeboorte is de belangrijkste oorzaak van babysterfte en toch houden vrouwen niet de hele tijd hun vertrouwde zorgverleners. We zeggen doodleuk dat we dat niet kunnen regelen. “Dit gaat om ruim duizend baby’s die overlijden.”

Lees verder op ad.nl >

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.