Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Behandel depressie tijdens zwangerschap met lichttherapie

Depressie tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Psychotherapie en/of medicatie hebben in deze periode hun beperkingen. Voor lichttherapie geldt dit niet en in veel gevallen slaat de behandeling aan.

Dat blijk uit promotieonderzoek van Babaette Bais naar de effecten van lichttherapie bij depressie tijdens de zwangerschap aan Erasmus University Rotterdam. Aan dit onderzoek deden 67 zwangere vrouwen mee. Vrouwen werden behandeld met ‘bright light therapy’(BLT) of ‘dim red light therapy’ (DRLT). Deze laatste kan beschouwd worden als placebo.

Beide groepen werden thuis gedurende zes weken dagelijks 30 minuten lang behandeld na het ontwaken. De depressiescores verbeterden met 41,2-50% tijdens de interventie in de BLT-groep en met 45-58,6% in de DRLT-groep. Er was geen statistisch significant verschil tussen de twee groepen.

Hoewel de effecten bij effectieve lichttherapie niet verschilden van therapie met placebo, liet deze therapie wel zeer goede resultaten zien in de behandeling van depressie tijdens de zwangerschap. Deze positieve resultaten bieden veel mogelijkheden, zeker gezien de lage kosten, directe toegankelijkheid en zeer milde bijwerkingen.

Bron: eur.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.