Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Avontuurlijke verhaallijn welkome ondersteuning voor kinderen met PTSS

Recensie ‘Oscar en het avontuur in de speelgoedkist’ door Veronique Erkens

Dit boek betreft zowel een therapeutisch verhaal als een werkboek voor kinderen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Er is een bijbehorende te downloaden handleiding beschikbaar met theoretische achtergrond over PTSS en meer uitleg over de oefeningen. ‘Oscar en het avontuur in de speelgoedkist’ is een waardevolle aanvulling in de boekenkast voor iedere therapeut die werkt met kinderen met traumagerelateerde klachten.

De auteurs, Doris D’Hooghe & Frauke Heyde, willen met dit verhaal het bestaan van PTSS onder de aandacht brengen. Voorop staat voor hen het geven van een hoopvolle boodschap, namelijk dat je met de juiste hulp de symptomen onder controle kunt krijgen en uiteindelijk kunt laten verdwijnen.

Het betreft een avontuurlijk verhaal waarin de hoofdpersoon Oscar slechte, verdrietige en angstaanjagende dingen heeft meegemaakt. Binnen de magische wereld van de speelgoedkist, symbool staand voor de wereld van PTSS, beleeft hij vier avonturen. Hierbij krijgt hij hulp van de lieve draak Helena, symbool staand voor de therapeut. Daardoor lukt het Oscar om weer uit de speelgoedkist te ontsnappen. Elk avontuur staat symbool voor een symptoom behorend bij PTSS. Binnen de verhaallijn komen verder oefeningen voor om te helpen de PTSS-symptomen te overwinnen. In de handleiding wordt uitleg gegeven over de betreffende symptomen en de werking van de oefening. Er komen in de handleiding tevens ook nog andere oefeningen aan bod.

Al met al een prachtig therapeutisch boek met een mooie en zeer treffende verhaallijn om kinderen met PTSS in de praktijk te ondersteunen.

Oscar en het avontuur in de speelgoedkist >

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.