Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

App voor meten schedelafplatting met één foto snel én valide

Bij circa 1 op de 5 baby’s is in het eerste levensjaar sprake van afplatting van de schedel. Via een schedelmeting is dit te achterhalen. Traditionele meetmethoden zijn niet nauwkeurig óf tijdrovend en duur. Skully Care is wel een snelle én nauwkeurige meetmethode. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om hoofdasymmetrie te meten met een simpele foto.

Plagiocephalie en brachycephalie – afplatting van de schedel – is een cosmetisch probleem. Om dit te diagnosticeren doen therapeuten een schedelmeting. Dit gebeurt vervolgens opnieuw om de effectiviteit van de behandeling te monitoren. Traditionele meetmethoden zijn echter óf niet nauwkeurig en snel óf zijn erg tijdrovend, duur maar wel nauwkeurig. Skully Care speelt in op de behoefte naar een snelle én nauwkeurige meetmethode.

Onderzoek

Hoewel Skully Care nog vrij jong is, wordt het al door meer dan 350 fysiotherapeuten in Nederland gebruikt en wint het terrein in heel Europa. Maar meet de app ook wat het zou moeten meten? Dat heeft dr. Leon van Adrichem, plastisch chirurg én wetenschapper, onderzocht. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘The Cleft Palate-Craniofacial Journal’. Skully Care wordt in het artikel vergeleken met de Plagiocephalometrie (PCM). De PCM wordt in Nederland gezien als de gouden standaard.

Bevindingen

Bij 60 kinderen is zowel de PCM als een Skully Care meting uitgevoerd. De uitkomsten van deze twee metingen zijn met elkaar vergeleken. In een validatieonderzoek wil je de mate van correlatie (r) zo dicht mogelijk naar de ‘1,00’ hebben. Hoe dichter bij de ‘1,00’, hoe hoger de correlatie. Wat betreft de plagiocephalie is er een hoge correlatie gevonden tussen de CVAI (Skully Care) en de ODDI (PCM) (r =0.849; P < .01). Voor de uitkomstmaten van de bracycephalie (CI van Skully Care vergeleken met de CPI van de PCM) is er een zeer hoge correlatie gevonden. (r=0.938; P < .01).

Naast de validiteit is ook het verschil in de tijdsduur van afname onderzocht. Hieruit blijkt dat Skully Care significant sneller is dan de PCM. Over de PCM doe je al snel 29 minuten over een meting en analyse. Bij Skully Care kan dit in 4 minuten. Naast de validiteit is ook de betrouwbaarheid van Skully Care onderzocht. Dit artikel wordt binnenkort gepubliceerd. De combinatie van eenvoud, validiteit, snelheid en gemak voor gebruiker en kind maakt Skully Care tot een veelbelovende meetmethode in de dagelijkse praktijk.

Validation of Skully Care as a Fast Method for Quantifying Positional Cranial Deformities >>

Zie ook:

Bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.