Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Wees tijdens zwangerschap terughoudend met paracetamol

Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om terughoudend te zijn met het gebruik van paracetamol. Gebruik paracetamol alleen als het echt nodig is, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering. Dat adviseren medicijnwaakhond CBG en bijwerkingencentrum Lareb.

Aanleiding is een artikel van een internationale groep van 91 wetenschappers, artsen en andere gezondheidsprofessionals. Zij roepen op tot extra voorzichtigheid.

Invloed op ontwikkeling foetus

Toenemend bewijs duidt erop dat paracetamol invloed zou kunnen hebben op de ontwikkeling van foetussen, waarschuwt de groep onderzoekers in vakblad Nature Reviews Endocrinology. Mogelijk leidt het gebruik van de pijnstiller, die een relatief onschuldig imago heeft, tot een hoger risico op bepaalde afwijkingen, bijvoorbeeld in de hersenen of de voortplantingsorganen. Daar moet dringend meer onderzoek naar worden gedaan, vinden de auteurs.

Onderzoek

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt dat het artikel aansluit op het bestaande advies. “Weeg het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap altijd af tegen de ernst van de klachten”, aldus de medicijnwaakhond. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), waar het CBG ook in zit, is de recente studies waar in Nature naar wordt verwezen nog aan het beoordelen.

Meest veilige pijnstiller

CBG benadrukt wel dat paracetamol “de meest veilige pijnstiller tijdens de zwangerschap” is. Het is beter dan bijvoorbeeld ibuprofen. “Pijn of koorts kan ook schadelijk zijn voor het ongeboren kindje. Maak dus altijd een zorgvuldige afweging en wees voorzichtig met het gebruik van paracetamol”, zegt voorzitter Ton de Boer in een verklaring.

Bijwerkingen

Bijwerkingencentrum Lareb sluit zich daarbij aan. “Paracetamol is tijdens de zwangerschap nog wel de beste keus bij hevige pijn en koorts.” Wel erkent het centrum dat nog niet precies bekend is hoe veilig paracetamol tijdens de zwangerschap is. Aanhoudend hoge koorts is in elk geval wel ongezond voor het kindje. En ernstige pijn die maar niet overgaat kan slecht zijn voor de gezondheid van de moeder. “Pijn en koorts moeten dus goed behandeld worden.” Lareb voegt eraan toe dat de onderzoeken “elkaar tegenspreken”.

Bron: skipr.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.