Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Antilichamen tegen coronavirus in moedermelk van gevaccineerden

Moedermelk van vrouwen die gevaccineerd zijn bevat een aanzienlijke voorraad antilichamen tegen het coronavirus. Onbekend is nog of dit hun zuigelingen ook beschermt tegen de ziekte.

Dit blijkt uit onderzoek verricht tussen december 2020 en maart 2021. De periode dat de vaccins van Pfizer en Moderna in de Verenigde Staten beschikbaar kwamen. Onderzoekers van de Universiteit van Florida analyseerden de moedermelk en het bloed van 21 zogende gezondheidswerkers die nog nooit covid-19 hadden opgelopen en een vaccin kregen. Ze deden dat drie keer: vóór de vaccinatie, na de eerste dosis en na de tweede dosis.

Honderdvoudige toename

Uit de analyses bleek dat het aantal antilichamen tegen SARS-CoV-2 – het virus dat covid-19 veroorzaakt – na de tweede dosis van het vaccin aanzienlijk steeg. Dit gebeurde zowel in het bloed als de melk van de moeders. De onderzoekers hebben het over ongeveer een honderdvoudige toename in vergelijking met de niveaus vóór de vaccinatie, meer dan wat wordt waargenomen na een natuurlijke infectie met het virus.

Vervolgonderzoek

Onduidelijk is nog of dit ook betekent dat gevaccineerde moeders door hun baby’s borstvoeding te geven kunnen voorkomen dat ze covid-19 ontwikkelen. Het onderzoeksteam gaat dat nu onderzoeken. ‘We willen nagaan of zuigelingen die moedermelk met antilichamen consumeren hun eigen bescherming tegen covid-19 ontwikkelen’, vertelt hoofdonderzoeker Joseph Larkin van de Universiteit van Florida. ‘Daarnaast willen we ook meer weten over de antilichamen zelf. Hoe lang blijven ze aanwezig in de moedermelk en hoe effectief zijn ze in het neutraliseren van het virus.’

Borstvoeding en vaccineren

Volgens de Hoge Gezondheidsraad zijn er voor de zuigelingen geen nadelige effecten te verwachten van de vaccinatie bij borstvoeding. Er zijn geen gegevens bekend over de passage van mRNA of vaccin spike-eiwitten via de moedermelk. Toch zouden beide, als ze toch via de moedermelk zouden doorgegeven worden, waarschijnlijk worden vernietigd in het spijsverteringskanaal van de pasgeborene (mRNA) en/of geen schadelijke effecten hebben (spike-eiwit).

Bron: eoswetenschap.eu, vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.