Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Aandachtspunten bij overgang van kinderopvang naar groep 3

Het eind van het schooljaar komt in zicht. Dat betekent dat de kleutergroepen in de kinderopvang afscheid nemen van de kinderen die na de zomer naar groep 3 gaan.  Wat zijn voor hen aandachtspunten om rekening mee te houden?

Het is belangrijk om alert te zijn op kinderen die moeite hebben met het naderende einde. Een kind kan het lastig vinden om met de afrondingsfase om te gaan. Het is dan raadzaam om ouders te vragen of ze dit in andere situaties herkennen. Hoe neemt het kind bijvoorbeeld afscheid na een speelafspraakje? Of hoe eindigt een weekendje weg met familie?

Overgang goed begeleiden

De overgang naar een nieuwe groep bestaat uit twee onderdelen: afscheid nemen van de huidige situatie en wennen aan de nieuwe situatie. Het is goed om aan beide aandacht te besteden.

Voor sommige kinderen kan het prettig zijn om in kleine stapjes te wennen aan een nieuwe situatie. Ze kunnen dan alvast een kijkje nemen in een andere groep of af en toe een ochtend meedraaien. Dit geldt zeker wanneer de overstap van groep groot is, bijvoorbeeld van de peutergroep naar de school of van groep 2 naar 3.  Kinderen krijgen dan immers met nieuwe routines en gewoontes te maken krijgen. Een kijkje nemen in de nieuwe groep helpt kinderen om een beeld te vormen van de nieuwe situatie. Ook het laten zien en bespreken van routines in de nieuwe klas geeft hen houvast en zekerheid. Denk aan de vinger opsteken, jas ophangen, opruimen, spelen op het plein, etc. Bedenk wel dat voor sommige kinderen het geleidelijk wennen juist heel verwarrend kan zijn. Een duidelijke overgang werkt dan prettiger.

Signalen

Kijk bij jonge kinderen altijd goed naar het gedrag en de signalen, om per kind een passende aanpak vast te stellen.

Voorbeelden van signalen zijn:

  • Veel vragen stellen over de nieuwe situatie.
  • Verdriet, regelmatig huilen.
  • Weerstand, snel boos worden.
  • Onrustig gedrag, oplopende spanning.
  • Ineens ruzie steeds maken met kinderen waarmee ze eerder goed konden opschieten.
  • Moeilijk komen tot oplossingen bij conflicten, de discussie blijven aangaan.
  • Zich ineens niet meer aan de regels van de groep houden.

Als het gedrag herkenbaar is, kun je samen afstemmen hoe je het kind het beste kunt helpen. Het naderende einde aankondigen, vertellen en voordoen hoe je op een fijne manier afscheid neemt, kan hierbij al helpen.

Rituelen

Om op een goede manier afscheid te nemen van de huidige groep, zijn rituelen waardevol. Ze markeren het moment van afscheid en geven de kinderen houvast, veiligheid en duidelijkheid. Voorbeelden zijn trakteren, samen het lokaal opruimen en afscheidsliedjes zingen. Ook zijn er scholen die bijvoorbeeld een afscheidsfeestje of picknick organiseren voor de oudste kleuters. Andere ideeën zijn het verzamelen en meegeven van knutselwerkjes, een tekening laten maken als terugblik of met een vrolijk ritueel van het afscheid een leuk moment maken.

Verder lezen

Dit bericht is een ingekorte versie van een blog van de hand van Tamara Wally. Klik hier om haar volledige blog te lezen.

 

Bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.