Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Aanbevelingen om zonder angst, pijn en dwang te prikken en testen

Jonge kinderen tussen 5 en 11 jaar hoeven bij een coronavaccinatie of test helemaal geen angst of pijn te ervaren. Een paar eenvoudige methodes volstaan meestal om dat doel te bereiken. Dit geldt ook voor kinderen die er tegenop zien. Deze boodschap brengen de artsen, psychologen, medisch pedagogisch zorgverleners en verpleegkundigen van het PROSA-kenniscentrum voor traumavrije kindzorg.

Meer weten over comfortzorg?

Lees het interview dat we met Piet Leroy hierover hadden. Piet is één van de sprekers op het VROEG-congres van 9 februari.

Enkele praktische aanbevelingen voor, tijdens en na afloop van het prikken en testen op een rij.

Vooraf

 • Wees eerlijk met kinderen over wat er zal gebeuren maar leg de dingen uit in neutrale woorden. Geruststellen (‘het is zo voorbij’ of ‘het doet geen pijn’) is weliswaar goed bedoeld, maar werkt vaak averechts.
 • Ouders kunnen dankzij helpend taalgebruik hun kind helpen minder pijn, angst of stress te ervaren. Hoe dat eenvoudig kan, lees je in dit artikel.
 • Maak samen met het kind een plan. ‘Wat heeft hij/zij nodig om het makkelijker te laten verlopen?’
 • Het is heel goed mogelijk om de prikplaats te verdoven door middel van een verdovende creme (bijvoorbeeldEMLA®).

Tijdens het bezoek:

 • Kinderen werken beter mee wanneer eerst met hen verbinding wordt gezocht door bij hen aan te sluiten en met hen af te stemmen.
 • Sommige kinderen kunnen niet goed meer denken of beslissingen nemen als ze bang zijn. Je kan hen dan helpen door sturend te zijn, het afgesproken plan te bespreken en het uit te voeren.
 • Straal als zorgverlener rust en respect uit.
 • Leg het kind uit hoe het jou kan helpen. Gebruik daarbij positieve, helpende woorden.
 • Een rustige in-en uitademing zorgt ervoor dat kinderen en ouders zich rustiger voelen.
 • Geef ouders ook een taak.
 • Prikpijn kan worden verminderd door gebruik te maken van een vibratie-koeltechniek, zoals de Buzzy ®.
 • Kondig niet aan dat je gaat prikken en tel niet af, tenzij het kind specifiek van tevoren aangeeft het wel zo te willen.
 • Breng de naald in 1 vlotte beweging in.

Na afloop

Neem kort de tijd voor reflectie. Noem altijd iets wat goed is gegaan.

Verder van belang

 • Zorg ervoor dat allematerialen (zoals spuiten, naalden of wattenstaafjes) uit het zicht klaarliggen. Organiseer de vaccinatie-en test-werkwijze zo dat wachtende kinderen niet geconfronteerd worden met de negatieve ervaringen van andere kinderen.
 • Zeer angstige kinderen en kinderen die niet goed in staat zijn mee te werken, verdienen een aparte benadering. Zij kunnen meestal beter worden verwezen naar zorgteams met specifieke deskundigheid in procedureel comfort.

Verder lezen

De aanbevelingen van PROSA zijn gebaseerd op evidence based wetenschappelijk onderzoek en worden ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Ga voor meer informatie naar de website van Prosa-kenniscentrum. Op de website staat ook een uitgebreidere versie van de aanbevelingen: klik hier

Wat is PROSA?

Het PROSA-kenniscentrum is het leidende instituut in Nederland voor traumavrije zorg voor kinderen. Op basis van wetenschappelijke inzichten geven zij onderwijs aan zorgprofessionals in kennis en vaardigheden om pijn en angst te voorkomen. Tweejaarlijks organiseert PROSA het internationale PROSA-congresPROSA staat voor Procedurele Sedatie en Analgesie.

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.