Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

70 procent ouders stimuleert buitenspelen

Bijna 70 procent van de Nederlandse ouders stimuleert hun kinderen om buiten te gaan spelen. Om dat te bevorderen, leggen ze steeds vaker een limiet op het gebruik van schermen zoals tv en tablet. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton.

Dat kinderen gek zijn op (beeld)schermen en het belang van buitenspelen steeds vaker benadrukt wordt, weten we. Maar wat vinden ouders belangrijk als het om buitenspelen gaat? En spelen zij ook samen met hun kinderen buiten? Jantje Beton liet onderzoek uitvoeren onder ruim duizend ouders.

Schermtijd
Zo stimuleert bijna 70 procent van de ouders hun kinderen om buiten te spelen. Dat doen ze door de schermtijd te beperken, samen buiten te gaan spelen of hun kinderen letterlijk de deur uit te sturen. Zo’n 30 procent van de kinderen gaat uit zichzelf voldoende naar buiten.

Belang
‘Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan’, vertelt Peter Nikken, Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. ‘Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.’

Samen spelen
Ruim de helft van de ondervraagde ouders gaat in de zomer regelmatig tot bijna dagelijks mee met de kinderen naar buiten. Een kwart van de ouders geeft de voorkeur aan de achtertuin om samen buiten te spelen, 16 procent verkiest de speeltuin. Je krijgt er veel voor terug, zeggen de ouders. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent). Maar ook een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). 55 procent van de ouders ervaart een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Afleiding
Maar ook ouders ervaren afleiding door “schermen’’ tijdens het buiten zijn. 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met hun kroost zijn. Vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken dan moeders (39 procent vs. 28 procent). Moeders zijn daarentegen vaker afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren).

De ouders geven een top 8 van meest gespeelde spellen van vroeger:

Verstoppertje (72%)
Tikkertje (61%)
Touwtjespringen (32%)
Flessenvoetbal (29%)
Knikkeren (25%)
Hinkelen (24%)
Stoepranden (21%)
Handje-klap (13%)

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.