Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zzp’ers binnen de sector zorg en welzijn werken vooral in de kinderopvang

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat dat de meeste zzp-uren binnen de sector zorg en welzijn in de kinderopvang worden gemaakt. Gemiddeld werken zzp’ers in zorg en welzijn 32 uur. In de kinderopvang wordt met bijna 42 uur gemiddeld de meeste uren per week gemaakt door zelfstandigen. 

De meeste zorgzzp’ers werken in de kinderopvang. Daarna zijn plekken als de jeugdzorg en verpleging populair onder zelfstandige zorgmedewerkers. Opvallend aan de cijfers is dat 94% van de zorgzzp’ers eerder in loondienst werkte en dat 9% van de zzp’ers liever als werknemer zou werken. De redenen die ze het meest noemen: financiële en sociale zekerheid. Alleen in de kinderopvang was het beter kunnen combineren van werk en privé de meest genoemde reden. 

Meeste uren

Gemiddeld werken zzp’ers in zorg en welzijn 32 uur. In de kinderopvang wordt met bijna 42 uur gemiddeld de meeste uren per week gemaakt door zelfstandigen. ‘Ruim 35 uren waren declarabel, 85 procent van de werkweek van een zzp’er in de kinderopvang. Dit is hoger dan gemiddeld onder alle zzp’ers in zorg en welzijn (75 procent),’ zo staat in het rapport van het CBS.

Vooral vrouwen

Het aantal zelfstandigen in zorg en welzijn nam de laatste jaren toe tot 178 duizend in 2022, laat de Enquête beroepsbevolking (EBB) waar dit onderzoek op is gebaseerd, zien. De zzp’ers (een afkorting voor zelfstandigen zonder personeel) vormden daarvan de grootste groep (75 procent). Van alle werkenden in zorg en welzijn was 81 procent vrouw, van de zzp’ers was 75 procent vrouw.

Lees hier het hele rapport over zzp’ers in zorg en welzijn.

 

bron : kinderopvangtotaal

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.