Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zout water remt longschade bij jonge kinderen met taaislijmziekte

Het inhaleren van zout water gaat longschade tegen bij kinderen tussen de 3 en 6 jaar met taaislijmziekte, ofwel cystic fibrosis (CF). Twee maal per dag water inhaleren met 7 procent zout volstaat. Doen kinderen dit, dan hebben zij substantieel minder longschade dan leeftijdsgenootjes die water met 0,9 procent zout inhaleerden. Dat blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Erasmus MC Sophia.

Aan de studie deden 116 kinderen uit Europa, Amerika en Australië deel. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. Bijzonder aan de studie is dat de longschade werd gemeten met een CT-scan. Dit gebeurde aan het begin van de zoutwaterbehandeling en na 48 weken.

Progressieve longschade vanaf de babyleeftijd

Cystic fibrosis is een ernstige erfelijke aandoening, waarbij verschillende klieren in het lichaam abnormaal taai slijm maken. De ziekte veroorzaakt progressieve longschade vanaf de babyleeftijd. Op de leeftijd van 5 jaar heeft ongeveer een derde van de kinderen met cystic fibrosis al ernstige onherstelbare longschade. Het Erasmus MC Sophia is een erkend expertisecentrum voor kinderen met cystic fibrosis.

Zeewater

Zoutwaterinhalatie is een goedkope en veilige behandeling om onherstelbare longschade bij kinderen met cystic fibrosis te voorkomen, stellen de onderzoekers. Specifiek voor de groep van kinderen tussen 3 en 6 jaar voor wie nog geen bewezen effectieve behandeling beschikbaar is. Zoutwaterinhalatie werd bij hen al gebruikt, maar onomstotelijk bewijs van effectiviteit op longschade ontbrak.

Zoutwaterinhalatie werkt waarschijnlijk op twee manieren. Het zout onttrekt vocht uit de wand van de longen, waardoor het slijm dunner wordt. Bovendien prikkelt het water dat twee keer zo zout is als zeewater het kind om het slijm op te hoesten.  ‘Nu laten we voor het eerst op een betrouwbare manier zien dat het ook longschade vermindert’,  legt onderzoekersleider en kinderlongarts prof. Harm Tiddens van het Erasmus MC Sophia uit. ‘Van vroege longschade weten we dat het een voorbode is voor meer ernstige longschade op de tienerleeftijd.’

De methode om longschade te meten met een CT-scan heeft grote toekomst binnen en buiten het onderzoek naar cystic fibrosis, voorspelt Tiddens. ‘Voor schoolgaande kinderen en volwassen met cystic fibrosis zijn in de laatste jaren effectieve, maar kostbare behandelingen beschikbaar gekomen. CT-scans kunnen worden ingezet om de effectiviteit en veiligheid van nieuwe behandelingen te meten. Bovendien kan de methode worden gebruikt voor andere longziekten.’

Bron: amazingerasmusmc.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.