Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zorg voor maatwerk in beweegaanbod voor jonge kinderen

Onder jonge kinderen bestaan grote verschillen in beweeggedrag. Bovendien kan dit van stad tot stad en zelfs van wijk tot wijk verschillen. Onderzoek in Rotterdam levert leerpunten op om het animo om mee te doen aan het beweegaanbod te vergroten.

Om het beweegaanbod heel precies af te stemmen op de lokale behoefte deed het Onderzoekshuis, in opdracht van Sportbedrijf Rotterdam, uitgebreid onderzoek. De gesprekken met ouders leverde een aantal interessante inzichten op:

  1. Ouders spreken liever over ‘uitjes’ en ‘spelen’, dan over sport en bewegen. Dat voelt laagdrempeliger en past beter bij de jonge leeftijd.
  2. Ze hebben behoefte aan korte blokken waarin hun kind iets kan uitproberen of kan wennen, zoals leren fietsen en beweegspelletjes doen. Sport associëren ze met een jaarlidmaatschap en clubs zijn vaak ook zo georganiseerd. Ouders willen liever korter en flexibeler.
  3. Ook maken ouders vaak geen onderscheid tussen bewegen en cultuur. Veel kindermusea bieden voor de kleinste bezoekers ook een beweegcomponent. Ouders zeggen: ‘Dat is toch ook bewegen? Dat is ook prima.’
  4. Er ligt een kans voor overgangsaanbod tussen babyzwemmen en zwemles, om peuters op een speelse manier alvast watervrij te maken.
  5. Veel ouders zagen door de bomen het bos niet meer en misten een centraal overzicht van beweegaanbod.

Drijfveren en belemmeringen

Vroeg beginnen is vroeg winnen. Maar wat is ervoor nodig om ouders te stimuleren hun baby, peuter of kleuter te laten sporten en bewegen? En wat kun jij hier als professional in betekenen? Kom meer te weten over de drijfveren en belemmeringen van ouders als het gaat om sport en bewegen voor baby’s, peuters en kleuters. Én ga aan de slag met praktische tips. Een infographic van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft een overzicht van de drijfveren en belemmeringen van ouders als het gaat om sport en bewegen voor baby’s, peuters en kleuters.

Drie lijnen

Het onderzoek blijkt een steun in de rug om het Rotterdams beweegaanbod beter op jonge kinderen te laten aansluiten. Samen optrekken is daarvoor een belangrijke ingang..Daarom is in Rotterdam-Zuid inmiddels besloten om de handen ineen te slaan. Er worden drie lijnen gevolgd:

  1. Sportregisseurs gaan de sportaanbieders ondersteunen bij het ontwikkelen en versterken van beweegaanbod voor peuters en kleuters.
  2. Met ouders wordt het gesprek aangegaan over het beweegaanbod voor hun jonge kind. Dit gebeurt via de kinderopvang, CJG en de bibliotheek.
  3. Er komt meer promotie van het beweegaanbod voor jonge kinderen.

Een tussenevaluatie laat zien dat er al veel nieuw beweegaanbod voor peuters en kleuters is ontstaan. Ook zit dat aanbod vrij snel vol.

Andere gemeenten wordt aangeraden om de werkwijze te volgen.

Aan het Rotterdamse onderzoek namen ouders met kinderen in de baby-, peuter- en kleuterleeftijd deel. Op basis van de inzichten is een artikelenreeks geschreven zie:

 

Lees verder op allesoversport.nl >

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.