Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zonder oefenen verleert jonge kind zwemmen snel

Jonge kinderen met een zwemdiploma die niet geregeld zwemmen, verleren het snel. De Zwolse Hogeschool Windesheim heeft dat vastgesteld na onderzoek. Het is volgens de school voor het eerst dat is onderzocht hoelang kinderen het zwemmen vaardig blijven en hoe zij en hun ouders dat zelf inschatten.

Gevaren slecht ingeschat

Voor het onderzoek moesten ouders een enquête invullen en beantwoordden kinderen vragen over hun zwemvaardigheid. Daaruit blijkt ook dat kinderen het lastiger vinden om in natuurwater te zwemmen dan in het zwembad waar ze hebben afgezwommen.

 

 

De ouders denken daarentegen dat hun kroost goed kan zwemmen in natuurwater. “En dat is gevaarlijk”, zegt Van der Weijden. Ze adviseert de ouders om bij hun kinderen te blijven als er wordt gezwommen in natuurwater.

 

 

Verder wordt zwemmen met kleding nog vaak lastig gevonden en schatten kinderen de gevaren in het water niet goed in. “Ze hebben het niet over stroming of onderstroming. Het gaat wel over kwallen en haaien. Als je de gevaren wil inschatten, heb je kennis over de context nodig.”

 

 

Blijf zwemmen

Om te voorkomen dat kinderen hun zwemvaardigheid verliezen, adviseert Van der Weijden om ze in ieder geval een C-diploma te laten halen. “En vooral blijven zwemmen.”

 

 

Bron: nos.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.