Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Zie­ken­huis en kinderopvang zetten in op wasbare luiers

Jaarlijks worden alleen al in het Deventer Ziekenhuis maar liefst 41.000 wegwerpluiers gebruikt. Nu loopt er een pilot wasbare luiers op de afdeling Neonatologie. Op haar beurt is Partou kinderopvang op drie locaties in Den Haag een pilot gestart met wasbare luiers en vroege zindelijkheidstraining. Het jaarlijks gebruikt van wegwerpluiers loopt bij de kinderopvangorganisatie in de miljoenen.

Met hun initiatieven nemen het Deventer Ziekenhuis en Partou Kinderopvang het voortouw om de enorme berg afval die de vele wegwerpluiers veroorzaken te reduceren en de CO2-uitstoot flink te verminderen. De wasbare luier bestaat uit een waterdicht overbroekje en een absorberende pad. Daarnaast gebruik je een papieren inlegvel om de ontlasting op te vangen. Het inlegvel gooi je weg, de pad was je uit en vervang je tijdens een verschoning. Het overbroekje kan – als deze nog schoon is – gedurende 2 à 3 verschoningen worden gebruikt.’

Kleine maat voor neonatologie

Er is in het Deventer Ziekenhuis specifiek gekozen voor een pilot bij Neonatologie vanwege de tere huidjes van de baby’s, met vaker luieruitslag door het dragen van wegwerpluiers. De wasbare luiers zijn gemaakt van zachte en ademende stoffen en zouden dus een uitkomst kunnen zijn voor deze doelgroep. De luiers krijgt het Deventer Ziekenhuis gesponsord van Kaatje Katoen die in nauwe samenwerking met een producent de luiers voor deze doelgroep heeft laten maken. Na de pilot zal er geëvalueerd worden (door middel van een feedbackformulier en enquête) of de wasbare luier geïmplementeerd kan worden in het Deventer Ziekenhuis. Maar ook wat de voorwaarden hiervoor zijn op het gebied van gebruik, hygiëne, logistiek en financiën.

Neonatologie verpleegkundige Wendy Elferink wordt steeds enthousiaster over het project. “Eerst dachten we: o, nee toch? Wat een gedoe allemaal. Maar eigenlijk stelt het niet heel veel voor. Zoveel meer werk is het niet. We moeten er alleen nog wat handigheid in krijgen.’ Daarnaast is er een nieuw logistiek proces opgezet met waszakken op de afdeling die iedere dag opgehaald worden voor een was.”

Kinderopvang

Partou kinderopvang is op drie locaties in Den Haag een pilot gestart met wasbare luiers en vroege zindelijkheidstraining. Partou bestelt en gebruikt jaarlijks ongeveer 6,3 miljoen luiers. Dit is een gigantische aanslag op het milieu, wat – met het oog op de toekomst – écht anders kan en moet. De kinderopvangorganisatie slaat daarom de handen ineen met wasbare luier-merk Billie Wonder en De Pot Op, een app die ouders helpt bij zindelijkheidstraining.

Op drie Partou-locaties in Den Haag wordt gekeken hoe wasbare luiers geschikt gemaakt kunnen worden voor de kinderopvang én hoe kinderen eerder en sneller zindelijk kunnen worden. De pilot, mede mogelijk gemaakt door een duurzaamheidssubsidie vanuit het ImpactCity-programma van de gemeente Den Haag, startte in april en loopt tot het einde van dit jaar. Dan wordt er geëvalueerd en bepaald of dit op grotere schaal kan worden uitgerold.

Speciale luier

“Wasbare luiers kampen met een achterhaald imago ingewikkeld en vies te zijn”, vertelt Fleur, oprichtster van Billie Wonder. “Dat is zonde, want het is niet meer een hydrofiele doek met veiligheidsspeld zoals in de jaren 60. De wasbare luier heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt en is in gebruik even makkelijk als de wegwerpvariant. Speciaal voor gebruik in de kinderopvang hebben we een nieuw, zeer gebruiksvriendelijk en hygiënisch systeem ontwikkeld met een nog groter absorptievermogen. Bovendien worden de luiers bij de locaties opgehaald door Wasserij Buis en industrieel gewassen. Hiermee is het in gebruik makkelijk voor medewerkers en even comfortabel voor de kinderen.”

Zindelijkheidstraining

“De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden is sinds de jaren 40 gestegen van 1 naar 3 jaar”, aldus Elianne Leeffers, oprichtster van De Pot Op. “Hierdoor zijn veel langer luiers nodig. Onnodig, want de meeste kinderen zijn er rond de 18 maanden al prima toe in staat. Daarom gaan pedagogisch medewerkers -samen met ouders- op de babygroepen van 0 tot 2 jaar al aan de slag met zindelijkheid. In combinatie met de wasbare luiers kunnen we écht impact maken.”

Voor- en nadelen op een rij

De voordelen van wasbare luiers voor ouders luiden als volgt:

  • Minder afval: Je bespaart 5.500 wegwerpluiers per kind. Je kind produceert nauwelijks afval.
  • Altijd in huis: Niet op het laatste moment naar de winkel rennen om nieuwe luiers te halen. Niet meer sjouwen met pakken.
  • Beter voor de heupjes: Een wasbare luier kan groter zijn dan een wegwerpluier. Voor je baby is een bredere stand van de beentjes positief voor de ontwikkeling van de heupjes.
  • Eerder zindelijk: Je kind voelt wat het doet en zal daardoor eerder zindelijk zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen in wasbare luiers na 2 tot 2,5 jaar zindelijk zijn. Dat is een jaar eerder dan bij wegwerpluiers.
  • Simpel en schoon: Handige inlegvellen vangen de ontlasting op. Je spoelt deze papieren inlegvellen mét inhoud door de wc of je doet ze in een afvalemmertje. De luier gaat gewoon in de luieremmer.
  • Beter voor de huid: De tere huid van je kindje kan door de laagjes stof van de luier volledig ademen.
  • Goedkoper: De investering in wasbare luiers verdien je snel terug. Het scheelt je al snel €500,- tot €700,- per luierperiode, daarin zijn de waskosten meegenomen.

Nadeel is dat je moet wassen. Gelukkig zijn er wasmachines en eventueel een droger die je dat werk uit handen kunnen nemen. Verder investeer je in één keer een groot bedrag.

Bronnen: dz.nl / duurzaam-actueel.nl / kaatjekatoen.nl /vakladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.