Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Webinar Reeks ‘Opvallende kinderen in de kinderopvang’

Als professional werkend in of met de kinderopvang, peuterspeelzaal of gastoudergezin kom je regelmatig kinderen tegen die opvallen doordat ze heel stil, superdruk, teruggetrokken, boos of verdrietig gedrag laten zien. Hoe kun je op dit gedrag anticiperen om de ontwikkeling van een kind in goede banen te leiden? Antwoorden op deze vraag krijg je door het volgen van de webinar reeks ‘Opvallende kinderen in de kinderopvang’.

De webinar reeks is een initiatief van De Jonge Kind Academie en Vakblad VROEG. Elk webinar gaat in op een specifiek thema om je met praktische voorbeelden en tips verder op weg te helpen. Onderwerpen die aan bod komen zijn prikkelverwerkingautisme, trauma en moeilijk hanteerbaar gedrag.

De vier webinars

Effectief inspelen op druk én sloom gedrag
Monique Thoonsen, 28 maart van 15.00 uur tot 16.30 uur

Veel jonge kinderen worstelen met hun prikkelverwerking: ze krijgen te weinig of juist te veel zintuiglijke prikkels binnen. Vaak uit zich dit in opvallend gedrag. Het ene kind is heel druk, het andere langzaam en sloom, terwijl een volgend kind gespannen of snel geïrriteerd is. Zonder oog voor onder- of overprikkeling passen deze kinderen vaak minder goed in de groep. Gerichte aandacht hiervoor helpt de ontwikkeling van deze kinderen juist vooruit. Monique Thoonsen laat in dit webinar zien welke strategieën activeren of kalmeren om de prikkel balans te verbeteren. Het webinar zit vol met praktijkvoorbeelden en praktische tips, ook om ruimtes en lessen zintuig vriendelijk te maken.

Monique Thoonsen is expert in zintuiglijke prikkelverwerking, pedagoog en CCE-consulent. Zij is (co-) auteur van de reeks ‘Wiebelen en friemelen’ over zintuiglijke prikkelverwerking. Twee van deze boeken zijn vertaald in het Engels. Vanuit haar bedrijf 7 Zintuigen geeft zij voorlichting en cursussen over de oplossingen die er zijn voor onder- of overprikkelde mensen.

 

Autisme signaleren op peuterleeftijd
Claudine Dietz, 6 juni van 15.00 uur tot 16.30 uur

Kenmerken van autisme zijn vaak al in de peutertijd te herkennen. Belangrijk, want vroege signalering is van belang om in te spelen op de risico’s voor de ontwikkeling die een autismestoornis met zich meebrengt. Het op de juiste wijze interpreteren van vroege signalen is echter ingewikkeld. Het screeningsinstrument CoSoS helpt hierbij. Dit is een laagdrempelig instrument om te kijken of er  sprake is van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Tijdens het webinar neemt Claudine Dietz je mee in het toepassen van de CoSos in de praktijk. Verder staat ze stil bij wat je binnen een groep praktisch kunt doen om de jonge kinderen die na het afnemen van de test opvallen, te ondersteunen.

Claudine Dietz is klinisch psycholoog en werkzaam bij IMH centrum de OuderKindLijn in Amsterdam. Daarnaast is zij docent FloorPlay RINO Amsterdam en hoofdopleider IMH Rino Amsterdam.

 

Omgaan met trauma bij peuters en kleuters
Petra Spuijbroek, 19 september van 15.00 uur tot 16.30 uur

Ieder jaar zijn er helaas veel peuters en kleuters die traumatische gebeurtenissen meemaken. Dit kan zich onder meer uiten in slaapproblemen of driftbuien, maar ook in nauwelijks opvallend gedrag dat de ontwikkeling negatief beïnvloedt. Kennis over traumasensitief kijken naar jonge kinderen is dan ook van belang. Petra Spuijbroek spijkert in dit webinar je kennis over trauma bij. Zij gaat in op de uitingen van trauma bij peuters en kleuters, de invloed ervan op het gedrag en de gevolgen voor de ontwikkeling. Ook reikt zij hulpmiddelen aan hoe je als professional voor een jong kind een veilige omgeving creëert.

Petra Spuijbroek is GZ psycholoog/systeemtherapeut en EMDR practitioner. Naast 30 jaar werkervaring in haar eigen praktijk heeft Petra gewerkt bij Curium, Rivierduinen Centrum Autisme, MOC Kabouterhuis Hoofddorp en Family Supporters Den Haag.

 

Aanpakken van moeilijk hanteerbaar gedrag
Raoul Frankel en Danny Versteeg, 14 november van 15.00 uur tot 16.30 uur

Hoe ga je om met jonge kinderen die intens boos kunnen worden? Of met een kind dat angstig is en nieuwe ervaringen liever vermijdt? Raoul Frankel en Danny Versteeg presenteren in dit webinar een raamwerk dat je helpt om gericht naar het gedrag van een jong kind te kijken. Vervolgens duiken ze de praktijk in, onder meer aan de hand van voorbeelden. Daarbij grijpen ze telkens terug op de meerwaarde van het hanteren van het raamwerk. Niet alleen voorafgaand en tijdens het opvallende gedrag van het jonge kind, maar ook wanneer het al min of meer in goede banen is geleid.

Raoul Frankel is werkzaam als jeugdzorg medewerker bij MOC ’t Kabouterhuis en gemeente Diemen; Danny Versteeg is hoofdtrainer bij de Jonge Kind Academie en orthopedagogisch medewerker bij MOC ’t Kabouterhuis.

Meedoen

Je kunt je met voordeel voor de hele reeks van vier opgeven. Je betaalt dan voor drie webinars. Ook kun je één of twee webinars, dus waar je belangstelling specifiek naar uitgaat, los bestellen. Je ontvangt een terugkijklink voor als je er niet live bij kunt zijn. Voor locaties of praktijken geldt een speciaal voordeeltarief.

De kosten voor deelname bedragen, incl. BTW, € 35,- per webinar en € 105,- indien je aan de hele reeks meedoet als particulier. Voor € 295,- doe je als locatie / praktijk met drie tot tien of meer personen mee aan alle vier de webinars. Meer personen kan ook – vul dan het formulier in en je ontvangt een offerte op maat.

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.