Bij steeds meer voedselallergenen blijkt dat vroege introductie beschermt tegen allergie. Een recente studie oppert nu eenzelfde effect voor gluten. Dan moet wel aan twee voorwaarden worden voldaan: de introductie moet vroeg zijn (vanaf 4 maanden) en de dosis moet hoog genoeg zijn.
Dit blijkt uit onderzoek onder 1303 gezonde kinderen. Zij werden tot 4 maanden volledig borstgevoed. Hierna kreeg alleen een deel volledige borstvoeding met vanaf 6 maanden vrije introductie van gluten. De andere groep startte direct met, naast borstvoeding, een geringe hoeveelheid gluten per week. Vanaf 9 maanden kregen beide groepen evenveel gluten. Uiteindelijk werd bij zeven van hen coeliakie gesteld. Deze zeven zaten allen in de eerste groep.
De auteurs verklaren de uitkomst met het idee dat een te lage dosis gluten zou kunnen sensitiseren, terwijl een hogere dosis pas orale tolerantie kan induceren. De uitkomsten zijn interessant en verdienen een vervolg.
Op dit moment adviseert de JGZ om vanaf 4 maanden leeftijd kleine beetjes gluten te introduceren. Dit onderzoek geeft echter te denken. Misschien moeten we wel eerder en vooral méér gluten aan jonge kinderen geven om daarmee deze nare aandoening te voorkomen.
Studie: Prevention of Food Allergy
Samady W, Kao LM, Jiang J, et al. Prevention of Food Allergy: Early Introduction of Allergenic Foods. In: Gupta R (ed). Pediatric Food Allergy. Cham: Springer; 2020 (https://doi.org/10.1007/978-3-030-33292-1_13).
Logan K, Perkin MR, Marrs T, et al. Early Gluten Introduction and Celiac Disease in the EAT Study: A Prespecified Analysis of the EAT Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2020;174(11):1041-7. Doi:10.1001/jamapediatrics.2020.2893.
Bron: praktischepediatrie.nl vakblad vroeg