Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Voorlichting over foliumzuurgebruik rondom zwangerschap schiet tekort

Er is weinig actuele informatie over het foliumzuurgebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Ook blijft het onduidelijk wat het effect is van het foliumzuurbeleid op het gebruik en het aantal aangeboren afwijkingen. Dit blijkt uit literatuuronderzoek uitgevoerd door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind zoals een open ruggetje. In Nederland wordt vrouwen geadviseerd  om foliumzuursupplementen te slikken vanaf minimaal 4 weken voor tot 8 weken na de bevruchting. Circa een kwart tot een derde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt echter onvoldoende foliumzuur binnen, zo blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016. Uit een andere studie bleek dat minder dan 40 procent van de vrouwen met een lager opleidingsniveau in 2009 foliumzuur slikte tijdens de aanbevolen periode.

Er zijn verschillende projecten opgezet om de voorlichting over het gebruik van foliumzuur te verbeteren. Uit evaluatiestudies lijkt deze voorlichting de kennis te vergroten over en de bereidheid om foliumzuur te gebruiken. Maar het is niet duidelijk hoeveel vrouwen daadwerkelijk met deze voorlichting worden bereikt en of ze hierdoor foliumzuur zijn gaan slikken. Ook is het niet duidelijk of het foliumzuurbeleid heeft gezorgd voor een afname in het aantal afwijkingen bij de geboorte.

Het onderzoek laat zien dat er meer en actuele informatie nodig is over het gebruik van het foliumzuursupplement rondom de zwangerschap, de redenen waarom vrouwen het wel of niet gebruiken, en hoe vaak een open ruggetje voorkomt. Deze informatie is belangrijk om het foliumzuurbeleid te evalueren en eventueel te verbeteren.

Foliumzuur rondom de zwangerschap, gegevens in Nederland vanaf 2008 : Technische rapportage >

Bron: rivm.nl vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.