Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Voorleestips voor baby’s

Baby’s kunnen nog niet praten en begrijpen nog niet alles wat je zegt. Toch zijn ze al druk bezig met taal leren. Door te luisteren naar je stem en de woorden die je zegt en door te kijken naar de gebaren die je maakt. Veel praten, voorlezen en liedjes zingen dus! We delen hier enkele voorleestips voor baby’s.

  1. Kies een vast voorleesmoment, bijvoorbeeld voor het slapengaan of als rustpunt in de dag.
  2. Ga op een rustig plekje zitten. je kunt ook een speciaal voorleeshoekje maken, met een bankje, zachte matten of kleine poefjes. En natuurlijk een rek vol leuke boekjes.
  3. Houd de baby zo vast, dat je oogcontact kunt maken. Laat afbeeldingen in het boekje goed zien. vaak is een paar tekeningen laten zien genoeg.
  4. benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluidjes of zing een liedje.
  5. het beste kun je kiezen voor dikke stoffen of plastic babyboekjes of boekjes met dikke kartonnen bladzijden. Ook knisperboeken zijn vaak favoriet.

Tips van Sieneke

Orthopedagoog Sieneke Goorhuis deed onderzoek naar de taalontwikkeling van baby’s, peuters en kleuters en schreef daar een boek over. Ze deelt ook nog drie tips voor stimuleren van de taal bij baby’s:

 

 

  1. Praat rustig, niet te snel. De verwerkingssnelheid is bij baby’s nog langzaam.
  2. Voer gesprekjes met een baby, door te reageren op de brabbels van een kind. Kijk eens hoe een baby reageert als je verschillende intonaties gebruikt, of als je iets harder praat, of juist fluistert. Je zult zien dat een baby hierop reageert en het zelf ook gaat uitproberen. Zo leert een baby te spelen met klankpatronen.
  3. Laat baby’s kennismaken met verschillende soorten geluiden. Een fluit klinkt anders dan een piano, een rammelaar anders dan een muziekdoosje en een hond maakt een ander geluid dan een poes.

 

 

 


Deze tips zijn afkomstig uit een artikel over taalontwikkeling bij baby’s uit het aprilnummer van tijdschrift Kinderopvang. In dit artikel staan meer tips over hoe je dit doet, maar ook vertelt Sieneke Goorhuis waarom het zo belangrijk is om de taal al van jongs af aan te stimuleren. Abonnees van tijdschrift Kinderopvang kunnen het volledige artikel hier lezen

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.