Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Veganistische moedermelk van goede kwaliteit

Een veganistisch dieet heeft geen invloed op de concentratie vitamine B2 en carnitine in moedermelk. Deze twee voedingsstoffen komen vooral voor in dierlijke producten en zijn essentieel voor de ontwikkeling van de baby. Dit blijkt uit onderzoek van het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC.

Eerdere studies suggereerden dat vrouwen die borstvoeding geven hun consumptie van dierlijke producten zouden moeten verhogen om tekorten in moedermelk te voorkomen. De resultaten uit deze studie laten zien dat dit voor deze twee voedingsstoffen waarschijnlijk niet nodig is omdat een veganistisch dieet daar geen invloed op heeft. De onderzoekers toonden aan dat de moedermelk van veganistische vrouwen evenveel vitamine B2 en carnitine bevat als moedermelk van vrouwen die alles eten. Hoofdonderzoeker Hannah Juncker: “Baby’s die moedermelk krijgen van veganistische moeders hebben dus waarschijnlijk geen verhoogd risico op een tekort aan deze voedingsstoffen, terwijl je dat misschien wel zou verwachten.”

Veganisten

In de afgelopen vier jaar is het aantal veganisten alleen al in Europa verdubbeld. Juncker: ”Wat een moeder eet, is van grote invloed is op de samenstelling van moedermelk en belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Door de wereldwijde toename van veganistische diëten, ook onder moeders die borstvoeding geven, bestaat er bezorgdheid over de voedingswaarde van hun moedermelk. Wij wilden daarom uitzoeken hoe een veganistisch dieet de concentratie beïnvloedt van twee voedingsstoffen die vooral afkomstig zijn uit dierlijke producten.”

Vitamine B2 en carnitine

Vitamine B2 is essentieel voor allerlei biologische processen in het lichaam. Eerdere studies hebben laten zien dat een tekort aan vitamine B2 bij een baby kan leiden tot bloedarmoede, neurologische problemen en oogproblemen. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling. Een tekort aan carnitine kan bij een pasgeborene in ernstige gevallen leiden tot een lage bloedsuikerspiegel of problemen met het hart of de hersenen..

Over het onderzoek

De onderzoekers bepaalden de concentraties vitamine B2 en carnitine in moedermelk én in het bloed van 25 vrouwen met een veganistisch dieet. Ze vergeleken dit met de moedermelk en het bloed van 25 vrouwen die alles eten. Uit de resultaten bleek dat vitamine B2-concentratie zowel in bloedserum als in moedermelk bij beide groepen gelijk was.

Wel bleek dat de concentratie carnitine in het bloed van veganistische vrouwen veel lager was dan in de controlegroep. Terwijl deze concentratie in de moedermelk juist vergelijkbaar was. Juncker: “Dat is een opvallende bevinding omdat je bij een lage bloedconcentratie bij de moeder ook weinig carnitine in moedermelk zou verwachten. Een mogelijke verklaring is dat de borstklier de carnitineconcentratie toch op peil weet te houden. Maar hoe dit kan, weten we niet precies.”

Op nrc.nl staat een interview met hoofdonderzoeker Hannah Juncker.

Moedermelkbank

Deze studie is gedaan met melk van de Nederlandse Moedermelkbank. Op de website is informatie te vinden over het afstaan van moedermelk aan de Nederlande Moedermelkbank. Het onderzoek was mogelijk dankzij financiële bijdrage van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis.

De resultaten van dit onderzoek zijn 17 mei gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) in Wenen.

Bron: amsterdamumc.org en vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.