Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Veel beeldschermgebruik vertraagt ontwikkeling kleuter

Kleuters die veel tijd doorbrengen met een beeldscherm, scoren slechter op ontwikkelingstoetsen dan hun beeldschermloze leeftijdsgenootjes. Ook lijkt veel schermtijd de sociale vaardigheden negatief te beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor de taal, spraak en beweging van het kind.

 

 

 

Dat concludeert de University of Calgary, na een meerjarig onderzoek onder 2441 kinderen tussen 24 en 60 maanden oud waarover het AD bericht. De ouders van kinderen die meededen aan het onderzoek werd gevraagd om elke week aan te geven hoeveel uur het kind achter een beeldscherm zoals een iPad, televisie of computer had gespendeerd. Alle beeldschermen telden mee.

 

 

 

Uren per dag

Gemiddeld keken de jongste kinderen – zo’n 24 maanden – tweeënhalf uur per dag. De kleuters van 36 maanden keken 3,6 uur per dag en bij de oudste categorie van zestig maanden zo’n anderhalf uur per dag. Dat die laatste groep zo drastisch minder naar beeldschermen kijkt heeft volgens de onderzoekers te maken met de start van het eerste schooljaar. Dan hebben ze hier veel minder tijd voor.

 

 

 

Achterstand

De onderzoekers vinden dat met de resultaten een duidelijk verband te leggen valt tussen meer schermtijd en slechtere scores. Zo hadden de kinderen die veel naar schermen keken toen ze 24 maanden oud waren, een grotere achterstand toen ze 36 maanden waren dan leeftijdgenootjes die minder naar schermen hadden gekeken. Dat geldt ook voor de kinderen van 36 maanden die een achterstand hadden opgebouwd toen ze zestig maanden oud werden.

 

 

 

Advies

Volgens de onderzoekers moet de opvoeding in dit digitale tijdperk anders worden aangepakt. Een echte maximale grens voor het aantal gespendeerde uren geven de onderzoekers niet. Die is nog te onduidelijk en verschilt dat per kind. “Elk gezin moet samenwerken om het dagelijkse gebruik van technologie tot een positief aspect van het gezinsleven te maken.”

 

 

 

Association Between Screen Time and Children’s Performance on a Developmental Screening Test >

 

 

 

Bron: AD.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.