Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Trimbos lanceert website over belang van alcoholvrije levensstart

Bijna een kwart van de zwangere vrouwen drinkt alcohol in de periode dat ze nog niet weten dat ze in verwachting zijn. De nieuwe interactieve website alcoholvrijzwanger.nl is voor iedereen die meer wil weten over alcohol voor, tijdens en na de zwangerschap.

Alcoholgebruik rondom de zwangerschap wordt nog te weinig besproken. Vooral in de aanloop naar de zwangerschap.

Interactieve website

De nieuwe interactieve website alcoholvrijzwanger.nl, gelanceerd door het Trumbos Instituut, geeft op een toegankelijke manier informatie over alcoholgebruik rondom de zwangerschap.

De website biedt:

  • Kennis over de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap.
  • Inzicht in de eigen situatie. Bijvoorbeeld: in welke situaties vindt de cliënt het lastig om alcohol te weerstaan? Ervaart de cliënt steun vanuit de sociale omgeving?
  • Tips en advies om alcohol te kunnen laten staan rondom de zwangerschap. Bijvoorbeeld: wat kan de cliënt doen op momenten waarop het lastig is om geen alcohol te drinken?
  • Adviezen over alcoholgebruik in combinatie met het geven van borstvoeding.

Leefstijlzorg zwangere vrouwen

Voeding en leefstijl zijn niet alleen zeer bepalend voor de gezondheid van zwangere vrouwen, maar ook voor die van hun baby en de rest van zijn of haar leven. Daarom is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Het Erasmus MC biedt al sinds 2011 een online leefstijl- en coachingsprogramma aan met de naam Slimmer Zwanger, dat aanstaande ouders helpt om hun leefstijl te verbeteren. Bijvoorbeeld met advies over gezondere voeding en door te helpen bij stoppen met roken en drinken. Zo neemt de kans op zwangerschap en een gezonde baby toe en daalt de kans op complicaties.

Trimbos lanceerde eerder  een gratis e-learning over dit onderwerp. Verder heeft de Taskforce Alcoholvrije Start een factsheet en uitlegvideo over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap gepubliceerd.

Bronnen: trimbos.nl / icthealth.nl / vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.