Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

STEEDS MEER BABY’S EN PEUTERS LOPEN BRANDWONDEN OP

Het aandeel zeer jonge kinderen dat bij de huisarts komt vanwege brandwonden is tussen 2010 en 2015 gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en onderzoeksinstituut Nivel.

Per duizend ingeschreven patiënten steeg het aantal 0 tot 4 jarigen in verband met brandwonden van 8 tot 11,7. Dat is een stijging van 46 procent over een periode van vijf jaar. De onderzoekers hebben nog geen duidelijke oorzaak gevonden voor de stijging. Het is volgens hen de eerste keer dat deze cijfers bij huisartsenpraktijken zijn verzameld.

Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico op brandwonden. Zo hebben kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben bijna drie keer zoveel kans om met een brandwond naar de huisarts te komen.

Dit zijn voornamelijk jongens. Er zijn pieken in de zomermaanden en rond de jaarwisseling. Daarnaast lijkt sociaaleconomische status een rol te spelen. In postcodegebieden met lagere inkomens, een hoger percentage mensen met een migratie-achtergrond en in gebieden met een hogere stedelijkheidsgraad, gaan meer mensen met brandwonden naar de huisarts dan in andere gebieden.

Aandacht voor preventieEva van Zoonen, onderzoeker bij de Nederlandse Brandwonden Stichting: “De uitkomsten van dit onderzoek onderschrijven de noodzaak van de huidige preventiecampagnes die de Nederlandse Brandwonden Stichting voert. De meeste risicomomenten en risicogroepen die in dit onderzoek naar voren komen, zien we ook terug in de drie Nederlandse Brandwonden Centra. Ook daar zijn bijvoorbeeld jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar oververtegenwoordigd. Doordat we met dit onderzoek nog meer gegevens over het voorkomen van brandwonden in handen hebben, kunnen we data gaan combineren en zijn we in staat nóg gerichtere preventiecampagnes te voeren.“

Huisarts

Robert Verheij, onderzoeker van het Nivel, denkt dat ook de huisarts een rol kan spelen bij preventie, aangezien deze relatief veel brandwonden ziet. “De studie laat ook zien dat gegevens uit huisartsenpraktijken kunnen worden gebruikt voor het monitoren van het vóórkomen van brandwonden en de behandeling ervan.“

Hete thee en koffie

Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. In ruim 90% procent van de ongevallen bij jonge kinderen is de oorzaak hete thee of koffie. Zij zien zelf geen gevaar en zijn daardoor eerder betrokken bij (brandwonden)ongevallen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrande lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.

Op de website van www.brandwondenzorg.nl staan tips op brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen.

Bronnen Vakblad vroeg en NOS.nl

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.