Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Stand van zaken Personenregister Kinderopvang

Tot nu toe hebben bijna 74.000 personen zich ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang. Daarvan is 85 procent gekoppeld aan een kinderopvanglocatie.

Het systeem liep, zoals velen hebben gemerkt, de eerste dag vast vanwege piekdrukte. Er worden nog altijd problemen ervaren vanwege afgekeurde VOG’s. Dat is de stand van zaken van het Personen Register Kinderopvang, een kleine twee weken nadat kinderopvangprofessionals zich in het systeem konden inschrijven. De informatie is door DUO zelf naar buiten gebracht in een nieuwsbericht.

 

Storingen Internet Explorer

Na de livegang kwamen er ook bij Kinderopvangtotaal redelijk veel klachten binnen over dat het systeem vast zou lopen en dat koppelingen niet konden worden gemaakt. Volgens DUO was er inderdaad sprake van een piekdrukte de eerste dag waardoor sommige mensen problemen hadden met inloggen, vooral als ze met Internet Explorer 11 werkten. Volgens DUO konden veruit de meeste mensen zich snel en probleemloos inschrijven en zijn de problemen inmiddels verholpen.

 

 

VOG aanvragen

Nog altijd zijn er mensen die problemen ervaren bij het inschrijven omdat hun Verklaring Omtrent Gedrag wordt afgekeurd. DUO ziet dat veel mensen echter niet weten dat ze eigenlijk een nieuwe VOG moeten aanvragen.  De reden waarom, is best ingewikkeld. DUO legt het uit:

 

 

‘Om de medewerkers in de kinderopvang in beeld te krijgen voor de continue screening, werd sinds 1 maart 2013 gebruik gemaakt van bestandsopbouw. Omdat de continue screening op basis van bestandsopbouw niet volledig was, vielen bepaalde medewerkers buiten de bestandsopbouw. Dit geldt bijvoorbeeld voor een deel van de bestuurders. Maar ook voor medewerkers die niet op de loonlijst staan van voorziening van een houder die in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staat. Gegevens van medewerkers die op de loonlijst staan van organisatie entiteiten die niet in het LRK staan, waren niet beschikbaar. Deze medewerkers vielen daardoor buiten de continue screening. De onvolledigheid van de continue screening is dan ook de reden waarom het personenregister is ingevoerd. Voor de mensen die nog niet in de bestandsopbouw zaten, geldt dat zij sinds de afgifte van hun VOG niet meer zijn gescreend op strafbare feiten. Daarom moeten zij alsnog eenmalig een nieuwe VOG aanvragen en zich zo spoedig mogelijk inschrijven en laten koppelen in het personenregister.’

 

 

Voorkom boetes

 

 

DUO roept iedereen die zich nog niet heeft ingeschreven in het Personenregister Kinderopvang, dit snel te doen. De regel was: op 1 maart of direct daarna. DUO ziet dat nog niet iedereen zich heeft ingeschreven en waarschuwt voor boetes als inschrijving nog langer op zich laat wachten. Deze oproep geldt vooral voor stagiaires, uitzendkrachten, vrijwilligers, zelfstandigen en structureel aanwezigen. Medewerkers die voor 1 maart 2018 al continu gescreend werden, hebben nog tot 1 juli 2018 de tijd om zich in te schrijven. Ook voor deze groep raadt DUO aan om snel te handelen zodat er bij eventuele fouten nog tijd is om bijvoorbeeld een nieuwe VOG aan te vragen.

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.