Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Speciale pleister verzacht pinda-allergie bij peuters

Twaalf maanden immunotherapie via een pleister met pinda-eiwitop de huid. Dankzij deze nieuwe behandeling wordt het merendeel van de peuters met een pinda-allergie minder gevoelig hiervoor.

Er bestaat nog geen goedgekeurde behandeling voor pinda-allergie bij kinderen jonger dan vier jaar. De standaardaanpak om daarmee om te gaan is simpelweg pinda’s vermijden. Maar toevallige blootstellingen blijven mogelijk en kunnen acute ernstige gevolgen hebben. Anafylaxie bijvoorbeeld is een zware allergische reactie die snel kan evolueren naar een levensbedreigende situatie.

Pindapleister

Wetenschappers van de National Institutes of Health onderzochten de werkzaamheid en veiligheid van immunotherapie bij peuters met pinda-allergie. Daarbij maakten zij gebruik van een pleister die pinda-eiwit op de huid aanbrengt.

De studie richtte zich op kinderen van één tot drie jaar met een pinda-allergie. Ze kregen gedurende twaalf maanden respectievelijk een pindapleister of een placebo. Twee derde van de kinderen in de interventiegroep kon na een jaar  veilig een hoeveelheid pinda-eiwit innemen. De hoeveelheid daarvan hing af van hoe gevoelig ze waren voor pinda-eiwit bij het begin van de studie. In de placebogroep bereikte maar één op drie kinderen dit punt.

Anafylaxie trad op bij 7,8 procent van de patiënten in de interventiegroep en bij 3,4 procent in de placebogroep, ongeacht of dat gerelateerd was aan de behandeling of niet. Behandelingsgerelateerde anafylaxie trad op bij 1,6 procent van de patiënten in de interventiegroep en bij niemand in de placebogroep.

Conclusie: twaalf maanden immunotherapie met deze pleister vermindert dus de pinda-allergie van de meeste kinderen van één tot drie jaar.

Over het onderzoek

De onderzoekers voerden een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie uit bij 362 kinderen van één tot drie jaar met een pinda-allergie. Patiënten met een uitlokkende dosis – de dosis die bij een patiënt nodig is om een allergische reactie uit te lokken – van 300 mg of minder pinda-eiwit, werden ofwel toegewezen aan de interventiegroep of aan de placebogroep. Ze kregen gedurende twaalf maanden respectievelijk een pindapleister of een placebo.

Van de 362 patiënten voltooide 84,8 procent de studie. Twee derde van de kinderen in de interventiegroep kon na een jaar therapie veilig een hoeveelheid pinda-eiwit innemen. De hoeveelheid daarvan hing af van hoe gevoelig ze waren voor pinda-eiwit bij het begin van de studie. In de placebogroep bereikte maar een op drie kinderen dit punt.

Bron: eoswetenschap.eu en vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.