Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

Prentenboek opent gesprek over nare ervaringen

Recensie ‘Ik wil je iets vertellen’ door Veronique Erkens

Dit prentenboek is van een groot formaat en daardoor heerlijk om als voorlezer op je schoot te houden en samen met het kind naar de prenten te kijken. De tekst en beelden stimuleren kinderen over nare ervaringen te vertellen en de voorlezers – ouder, leerkracht, hulpverlener – te helpen hen hierin te ondersteunen.

Het boek, speciaal voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar,bevat kleurrijke illustraties. Het verhaal gaat over Doris de Das, de hoofdfiguur. Hij speelt buiten een potje dennenbal en denkt vervolgens aan iets naars dat hij heeft meegemaakt. Doris voelt zich alleen, onbegrepen en is boos op zichzelf als hij niet de woorden vindt om erover te praten. Het voelt vervolgens als een opluchting als hem de vraag wordt gesteld of hij soms iets naars heeft meegemaakt. Dit geeft opening om vervolgens, al zoekend naar woorden, erover te kunnen vertellen.

Boek, handleiding en stappenplan

Het prentenboek vormt een onderdeel van een project dat een reactie is op de dagelijkse behandelpraktijk. Veel jonge kinderen en hun naaste volwassenen vinden het moeilijk om over nare dingen te praten. ‘Ik wil je iets vertellen’ helpt hen op weg. Naast het prentenboek is er een (digitale) handleiding welke beide ingezet kunnen worden om met kinderen het gesprek over nare ervaringen aan te gaan. Er worden tips en voorbeelden gegeven om het kind de ruimte te geven om over eigen nare ervaringen te vertellen. Tevens wordt er informatie gegeven over hoe verder na het meemaken van een nare ervaring of trauma. Hiervoor geeft men een stappenplan weer, waarbij zowel aandacht wordt besteed aan vragen die je kunt stellen als vragen die hiervoor ongeschikt zijn.

Laagdrempelig

Al met al een mooi prentenboek om het gesprek met kinderen aan te gaan over nare gebeurtenissen. Prima en laagdrempelig in te zetten. Het prentenboek kan gebruikt worden door een ouder, opvoeder, leerkracht of hulpverlener en is zowel in een een-op-een gesprek als in groepsverband (groep of klas) te gebruiken. Het boek onderstreept daarnaast het belang voor (jonge) kinderen om over hun nare ervaringen te kunnen praten en welke bijdrage sociale steun daarbij kan geven. Immers kinderen hoeven het niet alleen te doen

Het prentenboek kan gebruikt worden door een ouder, opvoeder, leerkracht of hulpverlener en is zowel in een een-op-een gesprek als in groepsverband (groep of klas) te gebruiken. Bij het boek hoort ook een website.

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

 

 

 

 

 

 

 

bron : vakbladvroeg

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.