Terug naar al het laatste nieuws
Laatste nieuws

‘Ouders wees voorzichtig met delen foto’s kinderen’

Zo voorzichtig als veel kinderopvangprofessionals zijn in het delen van foto’s van hun kinderen, zijn ouders vaak niet.

 

 

Minister de Jonge van Volksgezondheid waarschuwt ouders om voorzichtiger te zijn bij het plaatsen van foto’s van kinderen op internet.

 

 

Zijn waarschuwing komt nadat onderzoekers op een Russische website zijn gestuit waar foto’s van (Nederlandse) kinderen worden verzameld en uitgewisseld door pedofielen. Op de website van RTL Nieuws zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof: ‘Het is zo toegankelijk dat ik daar heel erg van schrik.’

 

 

Vakantiekiekjes

 

 

De foto’s van de kinderen zijn vaak heel onschuldig, bijvoorbeeld vakantiekiekjes van kinderen in het zwembad of op het strand. Maar de titels en commentaren erbij zijn zeer ernstig. De pedofielen wisselen de foto’s onderling uit en zoeken online naar steeds meer foto’s. De Russische website is openbaar, maar het bekijken van de foto’s valt onder de noemer kinderporno. Er zijn over de hele wereld al mensen opgepakt die de foto’s gebruiken, maar volgens de politie is het heel lastig om pedofielen te veroordelen.

 

 

Afgeschermde omgeving

 

 

Minister de Jonge zijn waarschuwing is vooral tegen ouders gericht. Bij verschillende organisaties zoals kinderopvangcentra en sportclubs zijn al regels opgesteld voor het delen van foto’s. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een afgeschermde digitale omgeving. Maar ouders verspreiden foto’s vaak gewoon op het internet, weet hij. De Tweede Kamer wil dat de website wordt aangepakt. De Belgische politiek is inmiddels een onderzoek gestart wat ze tegen de site kunnen doen. Er staan ook veel Belgische kinderen op de site.

 

Inloggen op uw account bij Gastouderbureau Krokodilletje

Heeft u een profiel op onze drukbezochte opvangmarkt en wilt u wijzigingen aanbrengen in uw profiel? Kiest u dan de laatste optie. Voor het registeren of controleren van uw uren kiest u één van de twee bovenste opties.